Index Vakbarát Hírportál

ENSZ-katonákra támadtak Maliban, többen meghaltak

2016. február 5., péntek 17:11

Megtámadták az ENSZ erőit a Mali északi részén fekvő Timbuktuban, írja az MTI. Két terrorista felrobbantotta magát, további két támadó és egy mali katona meghalt, három megsérült.

Bár a támadásnak délután vége lett, a katonák folytatják a járőrözést.

Egy katonai parancsnok szerint aprólékosan előkészített, kettős merénylet történt, amelyet az ENSZ Maliban állomásozó missziójának (MINUSMA) nigériai kontingense ellen követtek el.

A szélsőségesek egyik járműve eltorlaszolta az utat a mali erők előtt, majd az autóban ülő terroristák felrobbantották magukat a MINUSMA tábora előtt. Ezután egy második jármű érkezett a helyszínre, amelyből a támadók lőni kezdtek.

A lövöldözés néhány órán keresztül tartott az egykori La Palmeraie szálloda környékén, ahol a MINUSMA egyik bázisa található.

A MINUSMA nigériai rendőri kontingense néhány nappal korábban kezdte meg áttelepülését egy másik ENSZ-misszió telephelyére, így a kéksisakosok többsége már nem tartózkodott a támadás helyszínén.

Mali északi részét 2012 márciusában iszlamista lázadók szállták meg, és az év végéig az ellenőrzésük alatt tartották, céljuk a központi kormány megdöntése volt. Egy francia vezetésű hadművelettel űzték ki őket onnan, de a fegyveres konfliktus nem szűnt meg, és az ott maradt francia csapatok az ENSZ-erőkkel szövetségben azóta is próbálják stabilizálni az országot.

Rovatok