Index Vakbarát Hírportál

Leváltották a guggoló újságírónőnek beszóló szerb minisztert

2016. február 5., péntek 20:41

Kirúgták a horvát titkosszolgálat vezetőjét

A horvát államfő felmentette hivatalából Dragan Lozančićot, a nemzetbiztonsági és hírszerzési ügynökség vezetőjét, amiért megsértette a biztonsági és hírszerzési törvényt. Hivatalosan nem indokolták a döntést, de a Jutarnji List tudni véli, hogy Lozančić kapcsolatban állt egy megfigyelt személlyel, akit le is hallgattak. Erről tájékoztatnia kellett volna az elnököt.

A szerb parlament leváltotta Bratislav Gašić védelmi minisztert, akinek szexista megjegyzése miatt kellett távoznia, írja az MTI.

Hetek óta lehetett tudni, hogy mennie kell, mert a miniszterelnök nem állt ki mellette.

Gašić december 6-i sajtótájékoztatóján a B92 tévé újságírónője leguggolt, hogy a mögötte lévő kamerák elől ne takarja ki a minisztert, aki ennek láttán azt mondta:

Szeretem azokat az újságírónőket, akik ilyen könnyen letérdelnek.

Később közleményben és telefonon is bocsánatot kért az újságírótól. Azt írta: nem magyarázkodik, mert „gyalázatos kijelentésére nincs magyarázat”.

A késlekedés miatt az újságírók Szerbia-szerte több tüntetést is tartottak Az újságírók nem térdelnek címmel, amellyel egyrészt a megsértett kollégájuk mellett álltak ki, másrészt a szerbiai sajtó helyzetére szerették volna felhívni a figyelmet.

Rovatok