Index Vakbarát Hírportál

Legalább öt cseh síelő meghalt Ausztriában

2016. február 6., szombat 17:21 | aznap frissítve

Legalább öt cseh síelő életét vesztette abban az Osztrák Alpokban bekövetkezett lavinában, ami tucatnyi embert temetett maga alá - közölte a BBC. Az Insbrucktól 40 kilométerre délkeletre fekvő Wattenbergnél történt balesetben sokan megsérültek. 

Tirolban szombat óta magas fokú lavinaveszély van érvényben, és több lavinát is jelentettek.

Az osztrák rendőrség tájékoztatása szerint a síelők hegynek felfelé haladtak, amikor a hógörgeteg lezúdult, és mindenkit maga alá temetett.

A mentőszolgálatokat egy síelő értesítette a balesetről, aki szemtanúja volt a szerencsétlenségnek.

A mentési munkálatokban az osztrák szolgálatok négy helikoptert is bevetettek.

A német határ közelében fekvő, a téli sportok kedvelői körében népszerű térségben egész nap kisebb-nagyobb hógörgetegek zúdultak le, és több embert magukkal sodortak. A legtöbbeknek azonban sikerült kiszabadítaniuk magukat a hó alól.

Weerberg közelében egy síelőt, akit ugyancsak maga alá temetett a lavina, sérülései miatt kórházba kellett szállítani.

Figyelmeztetés ellenére indultak útnak

A két cseh síelőcsoportot még időben figyelmeztették.

"Valószínűleg cseh állampolgárokat sodorhatott el a lavina, mivel abban az időben két cseh síelő csoport tartózkodott a környéken, de az áldozatok pontos személyazonosságát csak a rendőri vizsgálat lezárása után tudjuk biztosan megállapítani" - nyilatkozta az idnes.cz hírportálnak Irena Valentová, a cseh külügyminisztérum szóvivője.

First photo of #avalanche in #Wattenberg/ #Tirol/ #Austria: 5 snow hikers from Czech Republic killed. @FilipHorky pic.twitter.com/37n3JlutfC

— Alexander Blum (@boulevard_blum) February 6, 2016

Nem sokkal később az osztrák rendőrség megerősítette, hogy valóban cseh síalpinistákról van szó, de pontosabb információt egyelőre az osztrákok nem közöltek. Annyit lehet még tudni, hogy a lavina kora délután sodorhatta el a síelőket, amikor felértek a 2019 méter magas Junsjoch csúcsnál található Lizumer Hütte elnevezésű vendégházhoz - jelentette  az ORF osztrák csatorna. A cseh állampolgárok előre lefoglalt szállással rendelkeztek.

Száz méter széles, öt méter magas

A lavina több mint száz méter széles és öt méter magas volt az ORF beszámolója szerint, az Innsbrucktól keletre eső Wattenbergnél indult meg. A környéken napok óta állandó és magas készültségű lavina-veszély van, ez az ötös fokozatú skálán hármas szintnek felel meg. Az ORF egy másik tudósításában arról számol be, hogy csak a szombati nap folyamán tiroli Alpokban 18 lavina zúdult le.

Az aktuális hóviszonyokat figyelembe véve a cseh síalpinisták nagyon kockázatos területen mozogtak - ezt már Markus Waldhart a wattensi Hegyi Mentőszolgálat munkatársa  mondta  a Tiroler Tageszeitung helyi hírportálnak az eset után tartott rendkívüli sajtótájékoztatón szombat délután.

A Tiroler Tageszeitung tudósítója szerint a betemetett csehek nagy része saját maga ásta ki magát a lavina fogságából, akik később a rendőrségen azt mondták, hogy a tiroli freeride tábor lakói voltak korábban. A Lizumer Hütte tulajdonosa az osztrák sajtónak azt nyilatkozta, hogy mindkét cseh síalpinista csoportot időben figyelmeztette a túra előtt a veszélyes helyzetre, de figyelmeztető szavait a két csoportvezető figyelmen kívül hagyta.

Rovatok