Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ BT elítélte Észak-Koreát

2016. február 7., vasárnap 19:34

Egységesen elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésén Észak-Koreát a műholdkilövésnek álcázott ballisztikusrakéta-teszt miatt – írta a BBC.

A vétójoggal rendelkező öt állandó tag között sem volt vita arról, hogy Phenjan ismét túllőtt a célon.

Észak-Korea hivatalosan műholdat juttatott az űrbe, ám a külvilág szerint a 200 kilogrammos szerkezet csak alibinek volt a rakétán – a komoly feladatokra szánt műholdak 800-1500 kilogrammosak.

A lényeg a ballisztikus rakéta tesztelése volt, amellyel az atombombával rendelkező Észak-Korea azon dolgozik, hogy minél szélesebb hatósugarú körben tudja bevetni a fegyvert, így erősítve alkupozícióit. A zárt kommunista rezsimben működő katonaállam néhány hete olyan robbantást hajtott végre, amely Phenjan szerint már nem is atombombától, hanem hidrogénbombától származik. A robbanás ereje azonban arra utalt, hogy a kísérlet nem volt igazán eredményes.

Rakétakísérlettel sem először borzolta a kedélyeket Észak-Korea. 2012 decemberében így értesülhetett egy rakétakilövésről Észak-Korea népe:

2012 decemberében így értesülhetett egy rakétakilövésről Észak-Korea népe

Most már aztán tényleg, tényleg

A japán elemzések alapján a rakéta darabjai négy helyen zuhantak az óceánba, írja a CNN. Az egyik ilyen helyszín a Koreai-félszigettől 150 kilométerre nyugatra volt a Sárga-tengeren, két másik a Dél-kínai-tengeren, egy negyedik pedig nagyjából 2000 kilométerre Japántól délre, a Csendes-óceánon.

A BT nem állandó tagjaként a testület elnöki pozícióját betöltő Venezuela képviseletében Rafael Ramirez kijelentette: Észak-Korea súlyosan megsértette a BT határozatát. „A BT tagjai szigorúan elítélik a rakéta kilövését” – idézte őt a BBC.

Az Egyesült Államokat képviselő Samantha Power is jelezte, hogy Phenjan akciója mellett nem lehetnek el szó nélkül. „Nem lehet az ügyet a szokásos módon kezelni. Kemény lépést fogunk javasolni” – jelentette ki, konkrétumok nélkül.

Szavai minden bizonnyal a szankciók szigorítását vetítik előre. Powerrel összhangban a japán küldötséget vezető Motohide Josikava is azt hangoztatta, hogy az eddigi szankciók láthatóan nem tántorították el Észak-Koreát nukleáris fegyvereinek tökéletesítésére irányuló kísérleteiben.

Jereváni rádió Szöulban

Dél-koreai értesülések arra is kitértek, hogy az északiak ballisztikus rakétájának lényegi elemei orosz eredetűek. A nyilatkozat időzítése – tekintve, hogy Oroszország is elítélte Phenjant – legalábbis váratlan.

Az orosz miniszterelnök-helyettes „jereváni rádiónak” nevezte a dél-koreai titkosszolgálat értesüléseinek színvonalát – írta a Ria Novosztyi. Dmitrij Rogozin szerint az utóbbi időben Szöul egyre inkább viccbe hajló információkat közöl. Az orosz alkatrészekről szóló hír után Dél-Korea konkrétabb részletekkel nem szolgált.

Rovatok