Index Vakbarát Hírportál

Sokkal többen haltak meg Szíriában, mint gondoltuk

2016. február 11., csütörtök 11:05

Sokkal, de sokkal több áldozata van a szíriai polgárháborúnak, mint amiről eddig tudni, vagy sejteni lehetett – hívja fel a figyelmet egy szíriai kutatóintézet. A Szíriai Közpolitikai Kutatóközpont (Syrian Center for Policy Research - SCPR) csütörtök hajnalban megjelent számításai szerint

a 2011 óta tartó harcoknak már csaknem félmillió, 470 ezer áldozata van.

Ez azért is megdöbbenő, mivel eddig 260-270 ezer áldozatról írt mindenki az ENSZ becslése alapján. Az indexes cikkekben is alapul vett szám azonban a központ szerint azért téves, mivel az ENSZ 18 hónappal ezelőtt abbahagyta a statisztika vezetését, és az akkori 250 ezres számot a hírügynökségek csak érzés alapján kerekítgették felfelé – rosszul.

Az SCPR szerint a békésnek soha nem békés, de valóban gyönyörű ország

nemzeti vagyona, infrastruktúrája és intézményrendszere csaknem teljesen elpusztult

és minden tizedik lakosa – 11,5 százaléka - meghalt vagy megsebesült. Ez utóbbiak száma eléri az 1,9 milliót. A várható élettartam 70 évről 55.4-re csökkent. A 470 ezer halottból 400 ezren közvetlenül a harcoknak estek áldozatul, 70 ezren pedig amiatt vesztették életüket, hogy óriási területeken van hiány tiszta ivóvízből, élelmiszerből, gyógyszerből és orvosokból, de sokaknak ellőtték a fejük fölül a fedelet is. Különösen nehéz a 7-8 millióra tehető belső menekültek helyzete, akik mindenüket hátrahagyva indultak el a háborús zónákból – melyek leginkább pont a városi központok, Aleppó, Damaszkusz vagy Homsz körül alakultak ki.

A jelentés az Iszlám Államot kivéve nem próbál a felelősök között súlyozni, nehogy politikai vitákat generálva elvonja a figyelmet a lényegről. A szerző, Rabie Nasszer a Guardian-nek azt is el mondta, nagyon szigorúan ellenőrizték az adatokat, ezért megbízhatónak tartja az eddig gondoltnál sokkal nagyobb számokat is. Nasszer arra is figyelmeztett, hogy

még a harcok azonnali leállítása esetén is újabb tízezrek halnának meg az országban uralkodó poszt-apokaliptikus állapotok miatt.

De a harcok egyáltalán nem érnek véget, sőt. A jelentés pont egy újabb humanitárius katasztrófa beköszöntével jelent meg: az Aszad-rezsim a Hezbollah síita terrorszervezet harcosai, iráni és iraki síita milicisták, illetve az orosz légierő támogatásával Aleppó bevételére készülődik. Az öt éve még kétmilliós, mára már csak 300 ezres város térségéből tízezres menekültoszlopok indultak el a török határ felé, de rengeteg ember halt meg az orosz bombázásokban.

Úgy tesznek, mintha

A szíriai ellenzék Barack Obamát sürgeti, hogy érje el az orosz légicsapások leállítását, de az amerikai elnöknek nincs sok ráhatása Putyinra ebben a kérdésben. Viszont a kudarcba fulladt genfi béketárgyalás után pénteken Münchenben kezdődő újabb forduló előtt az oroszok március 1-i kezdettel fegyverszünetet ajánlott fel, azonban ennek feltételeiről egyenlőre nem sikerült megegyezni. De a bajor fővárosban John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozójára is sor kerül, talán ott létrejöhet valamiféle megállapodás. Azt azért az amerikaiaknak is érdemes észben tartani, hogy minden jel szerint Aszad és az oroszok egy felekezetileg feldarabolt Szíriában gondolkoznak.

Az orosz légicsapások miatt péntekre megszűnt Aleppóban a vízellátás. A szeptember végén kezdődő offenzívát eddig is sok kritika érte, mivel a támadásoknak csak töredéke célozza az Iszlám Államot, a bombák nagy nagy része az Aszad ellen harcoló ellenzéket éri. Ez az ellenzék óriási vegyesfelvágott: a Nyugat által felfegyverzett mérsékelt demokratikus erőktől kezdve a Szaúd-Arábia és Katar által támogatott iszlamistákon át a hardcore terrorszervezetekig terjed. És bár repülőről az oroszoknak is csak térkép a táj, a bombázások azonban feltűnő egyenletességgel oszlanak meg a felkelő csoportok között - és feltűnő, mennyire nem kímélik a civileket, kórházakat és egyéb középületeket.

Rovatok