Index Vakbarát Hírportál

A norvég tinédzserek sem vetik meg a szeszt

2016. február 14., vasárnap 22:08

A norvég törvényi szabályozás szigorúan korlátozza a fiatalkorúak alkoholfogyasztását. Sőt, a felnőttekét is. Az alkoholvásárlás időtartamát korlátozzák, az italok ára pedig szinte sehol sem magasabb a világon, mint Norvégiában. Ennek ellenére egy országos felmérés kimutatta, hogy bár Norvégiában a hetedik osztályosok többsége sosem ivott alkoholt, aggasztóan nagy azoknak az aránya, akik viszont igen.

A 12 éves fiúk körében végzett felmérés szerint a tíz százalékuk legalább egyszer ivott már alkoholt. Három százalékuk a részegségig itta magát. Mari-Anne Sørlie, az egyik kutató szerint aggasztó a tény, hogy ennyi fiatal van Norvégiában, akik havi rendszerességgel isznak.

A kutatás azt vizsgálta, hogy a hetedikesek mennyi alkoholt fogyasztanak, és hogy ez milyen kockázatokkal jár a fejlődő szervezetre. A tanulmányba összesen 3710 norvég hetedikest vontak be. Az eredmények már csak ezért is meggyőzők lehetnek - annál is inkább, mert az alkoholfogyasztásokkal kapcsolatos kutatásokban nagyon ritkán vizsgálják ezt a korcsoportot.

Máshonnan nézve viszont örömteli eredmények születtek: a norvég hetedikesek többsége – a fiúk 69, a lányok 83 százaléka – még sosem ivott. A fiúk 9, a lányok 4 százaléka vallotta be, hogy az elmúlt hónapban legalább egy pohár bort, sört vagy töményet ittak. Közülük 3,1 százaléknyi fiú és 0,8 százaléknyi lány itta részegre magát – ez azt jelenti, hogy legalább öt pohárral megittak.

Rovatok