Index Vakbarát Hírportál

A brit önkormányzatoknak tilos az izraeli termékek bojkottja

2016. február 15., hétfő 18:34

A brit kormány hétfőn bejelentette: megtiltja a közpénzből gazdálkodó szervezeteknek, hogy bojkottálják a „nem etikus” vagy bármilyen más izraeli termékeket. A bojkott „megmérgezi és polarizálja a vitát, gyengíti az integrációt és táplálja az antiszemitizmust” – írják közleményükben, amely szerint a bojkott árthatna a brit exportnak és a nemzetközi kapcsolatoknak.

A leicesteri tanács 2014-ben az izraeli telepeken készülő termékekkel szemben hirdetett bojkottot, míg a skót kormány erőteljesen ellenzi az általuk illegális kolóniáknak nevezett helyekről származó termékek vásárlását, igaz, a tilalom a nagyfokú autonómiát élvező skót kormányzatra nem vonatkozik.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője üdvözölte, hogy a brit kormány nem engedélyezi, hogy az önkormányzatok Izrael-ellenes intézkedéseket hozzanak. A brit Munkáspárt szerint viszont a döntés a helyi demokrácia ellen intézett támadással ér fel. „Ez a kormányzati tiltás azt is megakadályozta volna, hogy az önkormányzatok fellépjenek a dél-afrikai apartheid ellen” – idézi a baloldali ellenzék bírálatát az MTI összefoglalója.

A brit kormány ugyanakkor tudatta: a jövőben is ragaszkodik az izraeli telepekről származó termékek pontos címkézéséhez, hogy a fogyasztók vásárláskor tájékozott döntést hozhassanak.

Rovatok