Index Vakbarát Hírportál

Damaszkusz hozzájárult, hogy segélykonvojok menjenek az ostromlott területekre

2016. február 16., kedd 21:02

Damaszkusz hozzájárult, hogy segélykonvojok induljanak hét, ostrom alatt álló területre Szíriában, a szállítmányokat indulása napokon belül várható - írja az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló irodája (OCHA) nyomán az MTI.

"A szíriai kormány hét ostromlott területhez enged hozzáférést. A humanitárius ügynökségek és partnerek konvojokat készítenek fel, hogy elindulhassanak ezekre a területekre minél hamarább az elkövetkező napokban" - mondta Vanessa Huguenin, az OCHA szóvivője.

A felkelők által ostromlott Fúa és Kefraja észak-szíriai síita települések, a damaszkuszi régióban található és a hadsereg által körbevett Madája és Zabadáni, valamint Mudamija, Deir-ez-Zór és Kfar Batna városok - nevezte meg a szóban forgó térségeket Farhan Haq ENSZ-szóvivő.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja Valíd Moallem szíriai külügyminiszterrel egyeztetett a nap folyamán Damaszkuszban a fegyvernyugvás megteremtéséről, a genfi béketárgyalások folytatásáról, valamint arról, hogy a humanitárius segélyszervezetek hozzáférhessenek a szíriai hadsereg és a felkelőcsoportok által ostromlott területekhez - közölte de Mistura szóvivője.

A különmegbízott bejelentette, hogy az ENSZ szerdán megpróbál egy humanitárius segélyszállítmányt eljuttatni az ostromlott szíriai települések lakóinak, amivel a világszervezet egyúttal azt is ellenőrzi, hogy a háborúban szemben álló feleknek ténylegesen szándékukban áll-e lehetőséget biztosítani a humanitárius segítségnyújtásra.

Rovatok