Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok visszautasítják, hogy ők bombázták volna a kórházakat

2016. február 16., kedd 14:57 | aznap frissítve

Oroszország kategorikusan visszautasítja a szíriai kórházak bombázásával kapcsolatos vádakat – írja a BBC. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő azt mondta az ügyről: „Azok, akik ilyen kijelentéseket tesznek, nem tudják bizonyítékokkal alátámasztani állításaikat”.

Legalább 50 ember meghalt négy kórházban és egy iskolában Észak-Szíria felkelők által kézben tartott területein a rakétatámadásokban. Az ENSZ szerint szándékosan kórházak, egészségügyi intézmények ellen irányítani támadásokat háborús bűn, Peszkov erre reagált.

Többek közt Törökország azzal vádolja az oroszokat, hogy ők felelősek a támadásokért. Ezek során a török határhoz közeli Azáz városban két kórházat és egy belső menekülteket elszállásoló iskolát is eltaláltak, 32-en meghaltak és több tucat sérült volt.

Közben egy másik, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet által támogatott kórházat is légicsapások értek: az Idlíb tartománybeli Mááret an-Númán közelében, Hadíjében az MSF szerint 90 percig bombázták a kórházat. És még egy kórházat ért támadás szintén Mááret an-Númán közelében. Ebben a két támadásban összesen 12-en haltak meg és 36-an sérültek meg.

Mego Terzian, az Orvosok Határok Nélkül franciaországi elnöke szerint „vagy a szír kormány, vagy Ororszország felelős”. Rijad Haddad, Szíria moszkvai nagykövete hétfőn a Roszija 24 hírtelevízióban még azt mondta,

A kórházat az amerikai légierő rombolta le. Az orosz légierőnek semmi köze hozzá. Erről tanúskodnak a kapott felderítési adatok.

Rovatok