Index Vakbarát Hírportál

Uberes sofőr volt a michigani ámokfutó

2016. február 21., vasárnap 09:03 | aznap frissítve

Vaktában választhatta ki áldozatait az a férfi, aki autóval érkezett, és több helyen is lövöldözött a michigani Kalamazooban. Hat embert megölt, többeket pedig megsebesített, közülük egy ember állapota életveszélyes, jelentette be a helyi rendőrség. A súlyosan sérült egy 14 éves lány. Korábban a rendőrség még hét halálos áldozatról számolt be, de a BBC szerint a megyei ügyész, Jeff Getting azóta tisztázta, hogy a 14 éves lány mégis életben van.

A rendőrök elfogták a támadásokkal gyanúsított 45 éves férfit, aki nem állt ellen, és az autójában fegyvereket találtak, írja a BBC.

Paul Matyas helyi seriffhelyettes azt mondta, hogy az ámokfutás legrosszabb rémálmait keltette valóra. Matyas szerint nincs közös az áldozatokban.

A feltételezett tettest, Jason Daltont kihallgatják, egyelőre nem tudják, mi lehetett az indítéka.

Suspect Jason Brian Dalton is in custody. 6 killed, 2 injured in Kalamazoo shootings. @wwmtnews pic.twitter.com/tTaR8ylxIp

— WalterSmith-Randolph (@WalterReports) February 21, 2016

A 45 éves Dalton korábban soha nem volt büntetve.

Közben felvett egy uberes fuvart?

A Wood TV8 nevű helyi csatorna szerint Dalton Uber-sofőr, és az öt órán át tartó ámokfutás ideje alatt legalább egy fuvart el is vállalt. A rendőrség most épp vizsgál egy Facebook-posztot, amit állítólag annak az utasnak a jegyese írt, akit uberesként felvett két lövöldözés között.

A Wood TV8 idézi a Facebook-posztot, amihez egy fotó is tartozott, amelyen Dalton volt látható. A poszt lényegében egy figyelmeztetés volt, óvott mindenkit a Jason nevű sofőrtől, aki egy ezüstszínű Chevy Equinox kocsit vezet, mert a férfi mellett utazni a posztoló jegyese szerint nem biztonságos, az illető kiszámíthatatlanul, szabálytalanul vezet, száguldozott, és hiába kérte az utasa, hogy álljon meg, húzódjon félre, nem volt hajlandó. Végül, amikor lelassított, az utas ki tudott szállni. A poszt szerint később próbálták hívni a 911-et, de a rendőrséget annyira nem izgatta a dolog.

A most már elérhetetlen, törölt vagy privátra állított poszt állítólag helyi idő szerint hat óra körül került ki, pont akkoriban, amikor az ámokfutó lövöldözni kezdett parkolóban. A hely, ahol az utas kiszállt, nagyon közel van ahhoz a helyszínhez.

Az Uber nem sokkal később hivatalosan is megerősítette, hogy Dalton valóban Uber-sofőr volt. A cég biztonsági főnöke, Joe Sulliven közleményt adott ki erről, amelyben az áll még, hogy Dalton átment a sofőrök hátterének a szokásos ellenőrzésén, és már felvették a kapcsolatot a rendőrséggel, segítik a nyomozást, amivel csak tudják.

Az uberes közlemény arra nem tér ki, hogy valóban felvett-e Dalton fuvart vagy akár fuvarokat az ámokfutás óráiban is, de az biztos a CNN szerint, hogy a hatóságok vizsgálódnak ebbe az irányba.

Rovatok