Index Vakbarát Hírportál

Paranoidnak látták szomszédai az Uber-sofőr ámokfutót

2016. február 22., hétfő 19:54

Biztosítási kárbecslői fizetését egészítette ki uberezéssel, a szomszédai megszokták, hogy néha különösebb ok nélkül elsüti imádott fegyvereit. A michigani Jason Dalton szombat este több óra leforgása alatt, három helyszínen hat embert megölt és kettőt megsebesített. Még több áldozat lehetett volna, ha egy anya nem védi saját testével a vele lévő gyerekeket. A lövöldözések szünetében Dalton Uber-sofőrként fuvarokat vállalt, az egyik utasa még viccelődve meg is kérdezte tőle, nem ő-e az ámokfutó. Az indítékról még mindig nem tudni semmit.

Csöndes, magának való embernek írták le szomszédai Jason Daltont, a michigani ámokfutót a CNN-partner helyi csatornának, a WWMT-nek. A szomszédok azonban beszámoltak pár furcsaságról is. A 45 éves férfi, aki feleségével és két kisgyerekével élt, imádta a fegyvereket, és nem egyszer előfordult, hogy csak úgy, különösebb ok nélkül elsütötte egyiket-másikat. A szomszédok szerint az utóbbi pár hónapban Dalton nem egészen volt a megszokott önmaga. Betöréssorozat volt a környéken, ő pedig paranoid módon kezdett viselkedni, beszerzett egy házőrző kutyát is.

Az ámokfutás indítékáról még mindig fogalmuk sincs a rendőröknek. Dalton az áldozatait nem ismerte, úgy tűnik, teljesen véletlenszerűen választotta ki őket.

Pajzsként védte a gyerekeket a meglőtt anya

Három helyszínen összesen nyolc embert lőtt meg szombat este, az ámokfutás hosszú órákon keresztül elhúzódott.

Az első lövöldözés helyi idő szerint délután 5:42-kor történt egy lakóháznál Kalamazooban. Itt még nem volt halálos áldozat. Dalton megsebesített egy nőt, többször is eltalálta a gyerekei szeme láttára. Richard Fuller seriff az anyát hősnek nevezte, mert a gyerekek és a támadó közé állt, hogy pajzsként fogja fel a lövéseket. Az asszony kórházban van, úgy néz ki, fel fog épülni.

Ezután több mint négy óra telt el a következő lövöldözésig. Dalton legközelebb 10:15-kor nyitott tüzet egy autókereskedésnél. Két embert megölt. Az 53 éves Richard Smith és 17 éves fia, Tyler épp kocsikat nézegetett, amikor agyonlőtte őket.

A rendőröknek már nem állt ellen

15 perccel később az ámokfutó a Cracker Barrel étteremnél jelent meg, és a parkolóban kezdett lőni az autójukban ülő emberekre. Meggyilkolt négy nőt, és nagyon súlyosan megsebesített egy 14 éves lányt, aki most életveszélyes állapotban fekszik a kórházban. Az áldozatok két külön kocsiban ültek. A legidősebb 74, a legfiatalabb 60 éves volt.

Daltont két órával az utolsó lövöldözés után fogták el. Látta egy szemtanú az autókereskedésnél, és biztonsági kamerafelvételek is voltak, innen tudta a rendőrség, hogy néz ki az, akit keresnek. Amikor 12:40-kor a nyomozóknak sikerült azonosítani őt és a kocsiját, leállították a forgalmat. A letartóztatáskor nem állt ellen. Az ügyész, Jeffrey Getting szerint Dalton kiegyensúlyozottan viselkedett és együttműködő volt. Egy félautomata fegyver volt az autójában.

A WWMT forrásai szerint egyébként biztosítási kárbecslőként dolgozó férfiról az Uber biztonsági főnöke, Joe Sulliven már vasárnap megerősítette, hogy náluk sofőrködött. A közleményben az állt, hogy Dalton átment a sofőrök hátterének szokásos ellenőrzésén. Nem csoda, a rendőrség is azt közölte, hogy Dalton soha nem volt büntetve, teljesen átlagos ember volt.

Egy telefonhívás után borult ki

Az uberes közlemény arra nem tért ki, hogy Dalton a lövöldözés körüli órákban is felvett fuvarokat, de ez volt a helyzet, a CNN nyomozásra rálátó forrása szerint többet is. Dalton egyik szombati utasa Matt Melle volt, akinek a jegyese még egy figyelmeztető Facebook-posztot is írt szombat este, hogy mindenkit óva intsen az ijesztően vezető sofőrtől.

Matt Melle nyilatkozott a WWMT-nek, elmondta, hogy Daltonnal utazott alig valamivel azelőtt, hogy lövöldözni kezdett volna. „Nagyjából egy mérföldnyire jutottunk a házamtól, amikor valaki felhívta telefonon. Ezután a hívás után kiszámíthatatlanul kezdett viselkedni, áthajtott a piros lámpákon" – mesélte. Melle ekkor már szabadult volna a száguldozó sofőr mellől, de hiába kérlelte, az nem volt hajlandó megállni. Végül egy alkalmas pillanatban kiugrott a kocsiból, és elfutott.

A CNN megjegyzi, hogy egyelőre nem tudni, kitől jött a hívás, és volt-e köze ahhoz, ami utána történt. Indítékügyben a rendőrség egyelőre annyit mondott: nem hiszik, hogy terrorista akcióról lenne szó, nincs semmilyen erre utaló jel.

Ugye nem te vagy a lövöldöző? Á, nem

A helyi médiának telefoninterjút adott egy Derek keresztnevű férfi, aki már a harmadik lövöldözés után utazott Dalton mellett. Az indianapolisi, Kalamazooban családi látogatáson járó férfi azt mondta, éppen azért rendelt Ubert, mert hallotta, hogy valami lövöldözés van a városban. Nem sejtette, hogy éppen a lövöldöző fogja felvenni. A feleségével és az apósával, anyósával együtt egy bárban voltak, amikor ott valakitől hallották, hogy legyenek óvatosak, mert gyilkos van odakint. Azt gondolták, biztonságosabb lesz autózni, mint sétálni. Amikor megérkezett a Jason keresztnevű sofőrjük, Derek beült az anyósülésre, a többiek hátra.

Útközben szóba került a lövöldözés, Derek még viccelődött is a sofőrrel, hogy ugye nem ő a lövöldöző. Ő valamiféle tagadó választ adott, egy rövid nemet mondott, vagy megrázta a fejét. Derek még vissza is kérdezett, hogy biztos-e benne, mire a sofőr azt felelte: „Nem, csak fáradt vagyok.”

Az út ezután átlagos beszélgetéssel telt, nem tartott soká, nagyjából egy mérföldre, hétpercnyire volt csak a hotel. Derek szerint a sofőr nyugodt és csendes volt. Amikor elváltak, 12:19 volt, Daltont húsz perccel később tartóztatták le.

Daltont hétfőn várhatóan vád alá helyezik.

Rovatok