Index Vakbarát Hírportál

Három kölni gyanúsítottat állítanak bíróság elé

2016. február 24., szerda 11:54

Elkezdődtek az első perek a kölni szilveszteri bűncselekmények ügyében. Első körben három feltételezett elkövető kerül bíróság elé. Egy 23 éves marokkói férfinek egy mobiltefon, egy 18 éves marokkói és egy 22 éves tunéziai vádlottnak egy kamera és egy táska ellopása miatt kell felelnie, írja az MTI.

A marokkói férfi nem tagadja tettét, őt már szilveszter éjjel elfogták, azóta előzetes letartóztatásban van. A Spiegel úgy tudja, bocsánatot kért az áldozattól, akitől a telefont ellopta.

A kölni bíróság elnöke, Henning Banke a most megindult jogi eljárások kapcsán arra figyelmeztette a közvéleményt, hogy ne várjanak túl szigorú ítéleteket ezekben az ügyekben. Emlékeztetett, a kisértékű lopási bűncselekmények nincs nagy büntetési tételük, ők pedig nem térhetnek el a törvényektől, írja a Stutgarter Zeitung

Szilveszter éjjel Kölnben 1100 feljelentést rögzítettek és 75 feltételezett elkövetőt azonosítottak a hatóságok. Túlnyomó többségük külföldi, általában észak-afrikai férfi (marokkói vagy tunéziai). Jogi státuszuk szer menedékkérők, menedékjogi kérelem benyújtására várakozó, vagy az országban illegálisan tartózkodó személy. Nagy részük nem tavaly érkezett Európába.

Köln belvárosában, szilveszter éjjel tömegesen fordultak elő bűncselekmények, köztük több nők sérelmére elkövetett szexuális zaklatás is történt. Utóbbiak közfelháborodást váltottak ki egész Németországban.  Szilveszter óta nem fordultak elő tömegesen ilyen bűncselekmények Németországban, emlékeztet az MTI.

Előzetes letartóztatásba eddig – a mostani gyanúsítottakkal együtt – 14 embert helyeztek, közülük egy embert gyanúsítanak szexuális bűncselekménnyel. Szilveszter éjszakáján a 16 német tartomány közül 12-ben történtek olyan bűncselekmények, mint Kölnben.

Rovatok