Index Vakbarát Hírportál

Ficóék már tesztelik a határzárat

2016. február 24., szerda 17:49

 Az idő jobbra fordultával a menekültek és migránsok is útnak indultak, így egyre nagyobb a mozgolódás fizikai és politikai értelemben is menekültügyben. Az MTI alapján röviden összefoglaltuk, hogy mi történt mostanában.

A görögök kiakadtak, hogy kihagyták őket az egyezetésből

Görögország mindaddig blokkolni fogja az Európai Unió politikai megállapodásait, amíg a menekültek igazságosabb elosztásáról szóló megegyezést végre nem hajtják a tagállamok - mondta szerdán Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök az athéni parlamentben. A kormányfő emellett a menekültpolitika ügyében hozott megállapodások azonnali betartására szólította fel az európai uniós kormányokat. "Athén nem fogja elfogadni, hogy vannak államok, amelyek egyetlen menekültet sem fogadnak be, de cserébe kerítéseket építenek" - hangsúlyozta Ciprasz.

"Nem fogunk beleegyezni abba, hogy országunk lelkek raktárává változzon" - szögezte le a miniszterelnök. A görög kormány egyik szóvivője a dpa német hírügynökség kérdésére válaszolva nem tudta pontosítani, hogy Athén csak a menekültpolitikára vagy az összes uniós területre vonatkozóan kívánja-e blokkolni az európai uniós politikai döntési folyamatot.  Ciprasz "szégyennek" nevezte, hogy Ausztria és a nyugat-balkáni útvonal mentén fekvő országok Bécsben konferenciát rendeztek szerdán a menekültválságról Görögország részvétele nélkül és az EU által biztosított kereteken kívül

A legmagasabb szintű készültségbe helyezik a szerb biztonsági szerveket

Nikola Selakovic igazságügyi miniszter kijelentette, hogy a teljes készültség a szerb katonaság bevonását is jelenti, erről azonban a nemzetbiztonsági tanácsnak és a köztársasági elnöknek kell meghoznia a végső döntést a törvényekkel összhangban. Azt mondta, hogy egyre több gazdasági bevándorló érkezik az országba, akik egyre agresszívebbek.

Az ország ugyanakkor továbbra is tisztelettel bánik minden migránssal, különösen azokkal, akik háború sújtotta térségből érkeznek. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Szerbia nem emel kerítést, nem épít falat egyik határán sem, de megvédi magát és a saját érdekeit, ugyanakkor hű marad eddigi migránspolitikájához. Szerbián tavaly több mint 600 ezer migráns haladt át, ebben az évben pedig már körülbelül 70 ezer, Nyugat-Európába tartó bevándorló lépett be az országba.

Ausztria húsz rendőrrel lesz jelen a macedón határnál 

Ausztria és a találkozón részt vevő kilenc balkáni ország közös nyilatkozatot fogadott el arról, hogy határozottan csökkenteni kell a balkáni útvonalon zajló migrációs áradatot. Megállapodtak arról is, hogy Ausztria húsz főre emeli a macedón határ őrizetének megerősítésére felajánlott rendőrei számát. Az osztrák fővárosban a nyugat-balkáni migrációs útvonal érintett országok - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Koszovó, Horvátország, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia - illetékesei tartanak konferenciát a migrációs válság lehetséges megoldásairól az osztrák kormány képviselőivel.

Mintegy ezer migráns várakozik a szerb-horvát határon

Sidnél várnak napok óta arra, hogy folytathassák a Nyugat-Európába vezető útját. A szabadkai Pannon RTV helyszíni beszámolója szerint  ki akartak törni a sidi befogadóközpontból, de az odavezényelt rendőrök megakadályozták őket. A bevándorlók órákig skandálták, hogy "Köszönjük, Szerbia! Horvátország, nyisd meg határaidat!", ám továbbra sem érkezett értük vonat, amellyel továbbszállítanák őket Horvátországba.

A várakozó migránsok már a hétfőn bevezetett, új regisztrációs papírokkal rendelkeznek, mégsem mehetnek tovább. A migránsok hétfőtől kizárólag a macedón-görög határon kiállított fényképes, lepecsételt igazolással léphetnek be Szerbiába, illetve folytathatják útjukat Nyugat-Európa felé, és csak egyetlen belépési pontot, a presevói átkelőt használhatják. Amennyiben valamelyik feltétel nem teljesül, a hatóságok megállítják őket.  Zágráb egyelőre nem közölte, miért nem léphetnek be a területére a migránsok, illetve miért nem küld vonatokat.

Akadályrendszert teszteltek a szlovákok az osztrák határnál

Mobil műszaki akadályrendszer felállítását gyakorolták a szlovák idegenrendészeti szervek az osztrák határnál Pozsonyban szerdán. A bemutató gyakorlaton Robert Fico szlovák miniszterelnök és belügyminisztere Robert Kalinák is részt vett. Szlovákiának reagálnia kellett arra a helyzetre, hogy a szlovén-osztrák határon rekedt migránsok megpróbálnak majd új útvonalat keresni - jelentette ki Robert Fico a gyakorlaton. Hozzátette: továbbra is tartják magukat ahhoz az állásponthoz, hogy mindenki, aki átlépi a szlovák határt és nem kér menekültstátust, az illegális migráns, és mint ilyet le kell tartóztatni. 

Portugália felajánlotta, hogy menekülteket venne át

Ausztriától, Olaszországtól, Görögországtól és Svédországtól. A lisszaboni kormány indoklása szerint a segítséget azon országoknak ajánlotta fel, ahova az utóbbi hónapokban túl sok migráns érkezett befogadóképességéhez képest. Egy korábbi uniós döntés szerint Portugáliának 4500 menekültet kell befogadnia, azonban eddig mindössze 32 ember érkezett az országba.

A felajánlás értelmében további mintegy 5800 menekültet helyeznének el, 2800 menekültet Ausztriától vennének át. Az osztrák kormány tárgyalásokat kezdett a portugál kormánnyal a tehermentesítésről. Antonio Costa portugál szocialista kormányfő korábban arról beszélt, hogy néhány szakmában munkaerőhiány van, így mintegy háromezren a mezőgazdaságban tudnának majd elhelyezkedni, további 2800 főnek az oktatási rendszerben biztosítanának helyet.

Rovatok