Index Vakbarát Hírportál

Semmi sem állítja meg a menekülteket Görögországban

2016. február 26., péntek 10:52

Nem tudják megakadályozni a görög hatóságok, hogy az országba érkező menekültek tovább vonuljanak Macedónia felé. Csütörtök óta másfél ezer ember hagyta el a kerítéseket szétvágva a szaloniki menekülttábort, hogy folytassa útját Nyugat-Európa felé – írta a Greekreporter.com

Macedónia azonban az osztrák szigorítások után, egyeztetve Szlovéniával, Horvátországgal és Szerbiával, lényegében lezárta a határt az érkezők előtt: csak papírokkal rendelkező szíriai és iraki állampolgárok mehetnek át, ők is korlátozott számban. Csütörtökön mindössze száz embert engedtek át, akik viszont szervezetten haladhatnak tovább az osztrák határig.

Ahogy várható volt, a menekültáradat így Görögországban duzzadt fel, miután az oda érkezőket Törökország felől nem lehet megállítani. Sem a megerősített határellenőrzés, sem az EU–török megállapodás nem segített ezen. Csak a pireuszi kikötőbe naponta kétezer ember érkezik, felerészt Szíriából, Irakból, negyedük Afganisztánból, a többiek Pakisztánból, Bangladesből, Szomáliából és Nyugat-Afrikából. A szigetekről hajókkal szállítják el a hatóságok a menekülteket Athén közelébe vagy az észak-görögországi Szalonikibe.

A görög kapacitás azonban kevés a menekültek és bevándorlók elhelyezésére, de akik helyet kapnak, sem akarnak maradni, miután valódi úti céljuk Nyugat-Európa. Egy Athén melletti táborból csütörtökön ötszáz menekült indult gyalog útnak, hogy elérje az 500 kilométerre fekvő görög–macedón határt. Így a tavaly nyári helyzethez hasonlóan ismét megjelentek a gyalogosan vonulók az Athén–Szaloniki autópályán.

„A helyzet teljesen kontrollálhatatlanná vált” – jelentette ki a második legnagyobb görög város polgármestere. Jannisz Butarisz szerint a Szaloniki melletti Diavata táborból kerítéseket átvágva vonulnak ki a menekültek, és „sem a hadsereg, sem a rendőrség nem tudja őket megállítani, attól tartva, hogy az lázadáshoz vezetne”. A polgármester szerint a táborból főként fiatalok törnek ki, nem várják meg a buszokat, hogy kisebb csoportokban, szervezetten vigyék őket Idomenibe a macedón határhoz. Így azonban hamarosan ott ismét ezrek torlódhatnak fel, ami rövid idő alatt összecsapásokhoz vezet a macedón határőrséggel.

A helyzet kezelhetetlenségét jelezte két, Athénban veszteglő menekült is, akik tiltakozásul nyilvánosan felakasztották magukat a főváros vasúti pályaudvaránál. Az őket körbeállók gyorsan leszedték őket.

Rovatok