Index Vakbarát Hírportál

Tízezer migráns torlódott fel a macedón–görög határon

2016. március 1., kedd 23:48

6-700 macedón rendőrt és katonát telepítettek az ország Görögországgal közös határára kedden – írja az MTI a helyi Telma Televízióra és saját tudósítójára hivatkozva. Azután erősítettek a készültségi fokon, hogy hétfőn 300 menedékkérő áttörte a határra épített kerítést, majd megpróbált Macedónia területére hatolni.

Jelenleg 10 ezer migráns, főleg irakiak és szíriaiak torlódtak fel Idomeninél a határ görög oldalán. Macedónia állítólag egyetlen embert sem enged tovább, mert Szerbia nem fogadná az érkezőket. A hivatalos adatok szerint Macedóniában ezren várakoznak, ugyanígy Szerbiában is ezer migráns tartózkodik.

A torlódás oka az, hogy múlt pénteken a balkáni csatárlánc tovább szigorított a menedékkérők fogadási rendszerén. Szlovénia, Horvatország, Szerbia és Macedónia abban állapodott meg, hogy naponta 580 embert vesznek át egymástól. Mindezt azért, mert Ausztria is hasonló limitálást vezetett be a múlt héten.

Az ENSZ-főtitkár szerint jogsértő a migránsok feltartása

„A nemzetközi joggal és az emberi jóérzéssel ellentétesek azok az intézkedések, amelyek a migránsok belépésének korlátozása érdekében születtek Európában” - közölte Ban Ki Mun ENSZ főtitkár kedden madridi látogatásán.

A világszervezet vezetője kifogásolta a szárazföldi migrációs útvonalon bevezetett korlátozásokat. Elmondta, hogy minden menedékkérőnek joga van kérelme egyéni elbírálására és ezt minden országnak tiszteletben kell tartania.

Aggodalmát fejezte ki az Európai Bizottság is a hétfői görög–macedón határáttörés kapcsán. Margarítisz Szkínász, a brüsszeli testület vezető szóvivője közölte az EB szerint a helyzetbre csak egy közös európai fellépés lehet a megoldás.

Rovatok