Index Vakbarát Hírportál

Megint egyre feszültebb a helyzet Kelet-Ukrajnában

2016. március 2., szerda 17:26

Három ukrán katona meghalt, ketten megsebesültek, amikor a kormányerők egyik páncélosa aknára hajtott a kelet-ukrajnai Hirszke és Liszicsanszk települések között – mondta el Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadm űveleti ügyekben illetékes szóvivője szerdai, kijevi sajtótájékoztatóján. Az elmúlt egy nap alatt további tizenkét ukrán katona sérült meg a kormányerők és a szeparatisták között újra kiéleződő konfliktusban.

Liszenko közölte, a támadások ezúttal Luhanszk térségében erősödtek fel. A hadsereg katonai járműve is itt hajtott aknára. A három áldozat a robbanásban halt meg. Emellett a szakadárok aknavetőkkel lőtték a frontvonalak környéki csempészek ellen fellépő ukrán fegyveres erők autóját. A támadásban több katona megsérült.

Az elmúlt 24 órában 47 alkalommal lőtték akna- és gránátvetőkkel, valamint nagy kaliberű golyószórókkal az ukrán hadsereg állásaira az oroszbarát szakadárok. Tűzharc nemcsak Luhanszk környékén alakult ki, Donyeck környékén 29 alkalommal, a déli szakaszon, Mariupol térségében 15-ször szegték meg a tűzszüneti megállapodást a szakadárok – áll az ukrán kormányerők napi jelentésében.

Liszenko úgy látja, hogy az oroszbarát szakadárok azért kezdtek újabb támadásokba, hogy a Moszkva, Kijev és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport minszki szerdai értekezlete előtt jobb tárgyalási pozícióba kerüljenek. Csütörtökön pedig a „normandiai négyekként” emlegetett országok, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország külügyminiszterei tanácskoznak Párizsban.

Az ukrajnai konfliktus két éve alatt mintegy 9000 ember veszítette életét és húszezren sérültek meg, valamint 2 millió embernek kellett elhagynia az otthonát – mondta el Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén.

2016-ban újra kiéleződött a kelet-ukrajnai konfliktus. Múlt szerdán, közel fél év után először foglaltak vissza területeket a kormányerők a szakadároktól. Donyeck városánál, az Avgyijivka település határában lévő ipari övezetből szorították ki az oroszbarát fegyvereseket az itt felvett állásaikból. Kijev azzal indokolta az offenzívát, hogy a szakadárok innen vették tüzérségi tűz alá az ukrán hadsereg erőit és a támadások a civileket is veszélyeztették.

Rovatok