Index Vakbarát Hírportál

Az USA és Dél-Korea gigantikus hadgyakorlatra készül

2016. március 6., vasárnap 21:46

Az eddigi legnagyobb közös hadgyakorlatát kezdi meg hamarosan az Egyesült Államok és Dél-Korea. A Yonhap hírügynökség szerint 300 ezer koreai, és 15 ezer amerikai katona vesz részt a hétfőn kezdődő, és egészen április 30-ig tartó hadgyakorlaton. 

A dél-koreai védelmi miniszter szerint a gyakorlat egyik célja, hogy figyelmeztessék Észak-Koreát, tartózkodjon a további provokációktól. Phenjan viszont az éves hadgyakorlatot inváziós készülődésként értékeli.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea emellett pénteken hivatalosan is tárgyalásokat kezdett amerikai rakétavédelmi rendszerek telepítéséről, amit Észak-Korea mellett Oroszország és Kína is ellenez, mivel szerintük a hatósugaruk bőven az országuk területére érne.

Három éve nem volt olyan feszült a helyzet a két Korea között, mint most, miután Észak-Korea egy újabb nukleáris próbarobbantást hajtott végre, és egy műholdfellövésnek álcázott ballisztikus rakétatesztet is végrehajtott. A nemzetgyűlési választásokhoz közeledő déli vezetés is bekeményített, felfüggesztette a két Korea legfontosabb kapcsolódási pontjának tartott közös ipari parkot. A helyzetről itt írtunk bővebben>>>

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa múlt héten egyhangúlag szavazta meg súlyoz gazdasági és diplomáciai szankcióit Észak-Koreával szemben az év eleji kísérleti atomrobbantásra reagálva.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető erre úgy reagált, hogy csütörtökön több rövid hatótávolságú rakétát lövetett ki a Japán-tengerre, majd helyi idő szerint pénteken teljes harckészültségbe helyezte az ország nukleáris arzenálját.

Kim Dzsongun azt is bejelentette, hogy a jelenlegi „veszélyes" helyzetben fel kell készülni arra, hogy Észak-Koreának megelőző csapásokat kell végrehajtania az ellenség ellen.

Rovatok