Index Vakbarát Hírportál

Irán ballisztikus rakétatesztet hajtott végre

2016. március 8., kedd 10:22

Ballisztikus rakétakísérletet hajtott végre az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat egy hadgyakorlat keretében, több rakétát indítottak el az ország különböző részeiből, jelentette kedden az ISNA iráni hírügynökség.

A kísérlet célja „megmutatni Irán elrettentő erejét, valamint hogy az Iszlám Köztársaság képes szembenézni bármilyen fenyegetéssel, amely az (iszlám) forradalmat, az államot vagy az ország szuverenitását éri” – idézi az MTI az ISNA jelentését.

Az Egyesült Államok januárban büntetőintézkedéseket vezetett be olyan cégek és magánszemélyek ellen, akiknek köze volt az iráni rakétafejlesztési programhoz, mert Irán októberben kísérletet hajtott végre egy közepes hatótávolságú Emad rakétával. Ennek előzménye, hogy Irán júliusban megállapodott nukleáris programjáról a nagyhatalmakkal.

Kapcsolat a ballisztikus rakétáink és az atomprogram között? Dehogy

Az ENSZ szerint Irán az októberi rakétakísérlettel megsértette a Biztonsági Tanács 1929-es számú határozatát, amely megtiltotta neki, hogy bármilyen fejlesztést végezzen atomtöltet hordozására alkalmas rakétával. Ez a határozat érvényét vesztette, amikor januárban életbe lépett az Irán és a nagyhatalmak közötti nukleáris megállapodás, de rögtön hatályba lépett egy új, amelyben a Biztonsági Tanács (BT) felszólítja Iránt arra, hogy tartózkodjon minden olyan tevékenységtől, amelytől az előző határozat eltiltotta.

Irán mindig tagadta, hogy kapcsolat volna ballisztikus rakétái és támadott nukleáris programja között. A júliusi megállapodás értelmében nukleáris programja szigorú korlátok közé van szorítva, és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) rendszeresen ellenőrzi.

Noha Irán azt hangoztatja, hogy az Emad rakéta hagyományos elrettentő eszköz, elméletileg bármilyen rakétával célba lehet juttatni atomtöltetet, írta a Reuters brit hírügynökség. Az Emadon legutóbb olyan fejlesztést végzett Irán, amely a pontosságát növeli.

Rovatok