Index Vakbarát Hírportál

Az embercsempészek újra Magyarországot ajánlják

2016. március 9., szerda 10:16 | aznap frissítve

A hétfői EU-Törökország csúcsot követően - hiába nem írták alá a szerződést - gyakorlatilag leállt a balkáni útvonal, kedd hajnal óta Macedónia egyetlen menekültet sem engedett át Görögországból, a balkáni országok pedig tovább szigorították a menekültek beengedésére vonatkozó szabályaikat. Az embercsempészek újra Magyarország felé irányíthatják a Görögországban rekedt migránsokat. A menekültválság keddi hírei.

Szlovénia, Szerbia és Horvátország is szigorított: A három ország kedd éjfél óta csak azokat a menekülteket engedi be, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy menedéket kérnének az országukban. Először Szlovénia lépett, ezt a döntést követte Belgrád és Zágráb. Erre válaszul Macedónia teljesen lezárta a határt: A macedón belügyminisztérium szerint már kedden sem lépett be egyetlen menekült sem az országba Görögország felől. (Macedóniából is hétfőn indult el az utolsó vonat Szerbia felé 437 bevándorlóval.) Korábban ugyanezt közölte Szerbia és Horvátország is.

Tényleg leállt a balkáni útvonal: Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerbiai képviselete szerint ugyanakkor Szerbiában közel ezren, Macedóniában pedig mintegy 1500-an vannak még, akik ezekben az országokban rekedhetnek az új tiltások miatt. Az Európai Unió és Törökország közötti hétfői brüsszeli csúcson ugyan nem hangzott el hivatalos bejelentés a nyugat-balkáni migránsútvonal lezárásáról, de a korlátozások arra utalnak, hogy mégis vége a Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át Európába irányuló migrációnak. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ugyanakkor köszönetet mondott a nyugat-balkáni országoknak, amiért végrehajtották a migrációs válság kezelését célzó, átfogó uniós stratégia rájuk eső részét.

Már új útvonalakat hirdetnek: Egyes beszámolók szerint az embercsempészek Görögországban már Bulgárián, Románián és Magyarországon át vezető útvonalakat ajánlanak fel a bevándorlóknak, míg szintén lehetséges útvonalként emlegetik az Albánián és az Adriai-tengeren keresztül vezető utat. Ez utóbbit viszont a bevándorlók többsége - korábbi tengeri átkeléssel kapcsolatos tapasztalatai miatt - veszélyes útvonalnak tartja.

Gyorsan terjednek a hírek a menekültek között: Szerda délelőtt 673 migráns érkezett a pireuszi kikötőbe Leszbosz, Kiosz, Kósz és Lérosz szigetéről. A tudósítóknak a frissen érkezett menekültek azt mondták, hogy Észak-Görögország felé veszik az irányt, ahonnan megpróbálnak továbbutazni - feltehetően Bulgária irányába. A menekülteknek azonban ebben az esetben nem lesz könnyű dolguk, ugyanis a bolgár-román határon a Duna útjukat állja majd. Bulgária egyébként a Törökországgal határos területén, egy 80 km-es szakaszon három méter magas kerítést épített.

Szófia: A bolgár miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy minden szükséges lépést megtesz annak megakadályozására, hogy a Nyugat-Európába tartó migránsok Bulgárián keresztül kíséreljenek meg az Európai Unió területére jutni a migráció balkáni útvonalának lezárása után. "Felismertük ezt a kockázatot, és mindent megteszünk ellene" - jegyezte meg Bacsvarova a bolgár állami tévében.

Görögország: A görög-macedón határon található Idomeni táborban továbbra is 15 ezren várakoznak arra, hogy folytathassák útjukat az Európai Unió felé. Az M1 helyszíni tudósítója szerint a migránsok egyre fásultabbak. A tábor területén már nem tudják biztosítani az élelmiszer- és vízellátást, valamint a folyamatos esőzések miatt teljes sártengerré alakult a terület. Egyre több család dönt úgy, hogy inkább feladja, nem vár tovább, és elindul az ország belseje felé. Idomeniben készült helyszíni riportunkat itt olvashatja el:

Athén: Ötven aktvista - köztük több volt miniszter és politikus - elfoglalta az Európai Bizottság képviseletét Athénban, hogy az unió és Törökország között a migrációs válság kezelését célzó tervezett megállapodás és az országnak nyújtott pénzügyi mentőcsomag ellen tiltakozzanak. A tüntetők azzal vádolták az athéni kormányt, hogy támogatja az Európai Unió terveit, amelyek szerintük gyengítenék a menekülteket megillető védelmet, illetve ahhoz vezetnének, hogy további több ezer migráns rekedne Görögországban. A hatóságok szerdai adatai szerint már nagyjából 36 ezer menekült rekedt Görögországban.

Március 7-ig 132 ezer menekült érkezett Görögországba: Az UNHCR adatai szerint a menekültek 38 százaléka gyerek, 22 százaléka nő és 40 százaléka férfi. A menekültek 48 százaléka szíriai, 26 százaléka afgán és 17 százaléka iraki.

Rovatok