Index Vakbarát Hírportál

Két észak-koreai rakéta csapódott a Japán-tengerbe

2016. március 10., csütörtök 08:14

Néhány órával azelőtt, hogy Észak-Korea minden, Dél-Koreával kötött gazdasági megállapodását felmondta Dél Koreával, az észak-koreai hadsereg két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tengerbe – írta az MTI a dél-koreai Yonhap hírügynökségre hivatkozva.

A helyi idő szerint csütörtök hajnalban kilőtt rakéták ötszáz kilométer megtétele után a keleti partvidéken fekvő Vonszan várostól északkeletre csapódtak a tengerbe.

Észak-Korea nagy mennyiségű rövid hatótávolságú rakétát halmozott fel, és fejleszti a nagy hatótávolságú és ballisztikus rakétáit. Egy hete hat rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki ugyancsak a Japán-tenger irányában. Ez alig pár órával az után történt, hogy az ENSZ újabb büntetőintézkedéseket fogadott el ellene, válaszul arra, hogy január elején újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, majd egy hónappal később műholdat lőtt fel ballisztikus rakétával, mindkét alkalommal megsértve a BT korábbi határozatait.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea a minap megkezdte a térségben a szokásos közös hadgyakorlatát, minden eddiginél több katonát és katonai eszközt vonultatva fel. Közvetlenül a hadgyakorlat megkezdése előtt Kim Dzsongun, a kommunista Észak-Korea vezetője megelőző atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, egy nappal később, szerdán pedig bejelentette, hogy országának sikerült ballisztikus rakétákra felszerelhető méretűre kicsinyíteni atomtölteteit. Eddig ugyanis a minden bizonnyal atomtöltettel rendelkező Észak-Korea technikailag nem tudta célba juttatni atombombáját.

Rovatok