Index Vakbarát Hírportál

Keményen nekiment a lengyel nemzetvédelmi miniszter az oroszoknak

2016. március 14., hétfő 15:56

Súlyos kijelentéseket tett Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter Oroszországgal kapcsolatban: Macierewicz szerint Oroszország gerjeszti a migrációs válságot, és ugyancsak Moszkva felelős a 2010. április 10-i szmolenszki légikatasztrófáért – írja az MTI a lengyel média alapján.

A miniszter a közép-lengyelországi Torunban rendezett biztonságpolitikai konferencián ment neki az oroszoknak. Szerinte Európa destabilizációját "gerjesztett migrációhullámok" okozzák. Hasonlóan nyilatkozott március elején Andrzej Duda lengyel államfő is, aki akkor azt mondta, Oroszország "erőteljesen bekapcsolódott a szíriai konfliktusba, gerjesztve a migrációt, megnehezítve és destabilizálva az európai helyzetet". A lengyel elnök Philip Breedlove amerikai tábornoknak, a NATO európai erői főparancsnokának szavait visszhangozta, miszerint az európai menekültválságot Oroszország szíriai bombázása okozza.

Katynhoz hasnolította Szmolenszket

Macierewicz kijelentette, hogy Lengyelország a katyni mészárlás révén a terrorizmus első európai áldozata lett. A miniszter a lengyel tartalékos tisztek 1940-es tömeggyilkosságára utalt, amikor az NKVD szovjet állambiztonsági szervezet a Szmolenszk melletti katyni erdőben és más helyszíneken  22 ezer lengyel hadifoglyot és civilt végzett ki. 

A miniszter rámutatott: a katyni mészárlás körülményeinek teljes körű felderítését Lech Kaczynski néhai lengyel államfő szorgalmazta. Ez "olyan reakciót váltott ki, melynek ára az egész lengyel politikai elit halála lett" – utalt a miniszter a Tu-154-es lengyel kormánygép Szmolenszk mellett bekövetkezett katasztrófájára. "Szmolenszk után kimondhatjuk: a terrorizmus első nagy áldozata lettünk a mai, a szemünk előtt lejátszódó konfliktusban is".

Kétségtelen, hogy annak, ami Szmolenszk felett történt, az volt a célja, hogy Lengyelországot megfosszák attól a vezetésétől, amely a függetlenséghez vezette nemzetünket

– mondta Macierewicz.

A szmolenszki légikatasztrófában Kaczynski elnök és felesége mellett további 94 személy, köztük számos magas rangú politikai, katonai, gazdasági, egyházi vezető veszítette életét. A Macierewicz vezette nemzetvédelmi tárca februárban új bizottságot állított fel a légikatasztrófa vizsgálatára. A miniszter úgy látja: az eddigi lengyel- és oroszországi vizsgálatok alapvető tényeket és információkat hallgattak el, amelyek lényegesen módosítják az események megítélését.

Az oroszok felháborodtak

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője alaptalannak és az objektivitást nélkülözőnek minősítette  a lengyel nemzetvédelmi miniszternek kijelentéseit a szmolenszki katasztrófával kapcsolatban. Peszkov kijelentette, hogy a szerencsétlenség körülményei ismertek, és hogy azokat hivatalosan kivizsgálták.

Vlagyimir Markin, az orosz ügyészség mellett működő nyomozó bizottság szóvivője a Twitteren nevetségesnek és ostobaságnak nevezte a lengyel kijelentéseket, Irina Jarovaja, az orosz állami duma biztonsági és korrupcióellenes bizottságának elnöke pedig "pszichológiai terrorizmusról" és "felelőtlenül tévképzetes kijelentésekről" beszélt. Jarovaja újságírók előtt azt feszegette, hogy vajon Macierewicz a pilótákat és a lengyel elnököt tartja-e terroristának a tragédiához vezető hibás döntés (a sűrű ködben végrehajtott leszállás) meghozatala miatt.

Az orosz álláspont szerint a kormányközi bizottság az úgy kivizsgálásáról készített 2011-es jelentésében a katasztrófáért a repülőgép pilótáit tette felelőssé. Ezzel Moszkva a maga részéről tisztázottnak tekinti az ügyet.

Rovatok