Index Vakbarát Hírportál

Már csecsemőknél is megjelent a zikavírus a Zöld-foki Köztársaságban

2016. március 16., szerda 20:08

Azonosították az első zikavírussal fertőzött újszülöttet A Zöld-foki Köztársaságban, közölte az ország egészségügyi minisztériuma. A március 14-én született gyerek a főváros, Praia központi kórházában született. Édesanyja pedig nem volt aközött a 100 nő között, akiket a vírus miatt tartottak megfigyelés alatt, írja a Guardian.

A Zöld-foki-szigetek 570 kilométerre vannak Afrika nyugati partjaitól. Korábbi portugál gyarmatként erős gazdasági és kulturális kapcsolatok kötik Brazíliához, ahol a zika megjelent és járványszerűen terjed az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. A zikavírust Latin-Amerikában főként az úgynevezett egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A felnőtteknél enyhe lefolyású megbetegedést, zikalázat okozó vírus a gyanú szerint kisfejűséget (mikrokefáliát) okozhat magzatoknál, valamint előidézheti az életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan-Barré-szindrómát is, de egyelőre egyik összefüggésre sincs megdönthetetlen tudományos bizonyíték.

Az országban 2015 októbere, a járványterjedésének kezdete óta 7000 fertőzést regisztráltak. Azonban a mostani az első eset, hogy egy újszülöttnél azonosították a kórt.

Rovatok