Index Vakbarát Hírportál

Terrorizmus miatt letartóztattak egy brit professzort Törökországban

2016. március 16., szerda 10:28

Január óta folynak eljárások egyetemi oktatók és értelmiségiek ellen Törökországban, akik a kurdok elleni katonai műveletek ellen emeltek szót. Az MTI híradása szerint most újabb három egyetemi tanár (Esra Munger, Kivanc Ersoy és Muzaffer Kaya) letartóztatását rendelték el, mivel nemrégiben felolvastak egy petíciót a kurdok érdekében.

De őrizetbe vettek egy brit professzort is, Chris Stephensonnál ugyanis meghívókat találtak a kurdok által is ünnepelt iráni újév megünneplésére. A meghívót a törökországi kurd kisebbség érdekeit képviselő Népi Demokratikus Párt adta ki, amit Erdogan kormánya azzal vádol, hogy kapcsolatban áll a PKK-val.

A vád ellenük: terrorista propaganda terjesztése.

A kurdok elleni támadások befejezésére és a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre felszólító petíciót több száz értelmiségi írta alá, köztük olyan neves gondolkodók is, mint Noam Chomsky, David Harway, Immanuel Wallerstein és Slavoj *iľek. A rendőrség januárban emiatt 20 értelmiségit tartóztatott le.

Erdogan a petíciót aláírókat hordának nevezte, akiknek fogalmuk sincs semmiről, és szerinte Törökországnak nem a kurdokkal, hanem a terroristákkal van baja. Erdogan a petíció összes aláíróját, köztük név szerint Noam Chomskyt, meghívta Törökországba, hogy a helyszínen saját szemükkel láthassák az eseményeket, amelyekről nyilatkoznak. Erdogan közölte azt is, hogy akik aláírták ezt a dokumentumot árulók, akik meg fognak fizetni tettükért.

A most letartóztatott három egyetemi tanár bírálta a kormány nyomásgyakorlását is azokra, akik nevüket adták a petícióhoz.

Rovatok