Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok nem akar szabad Kurdisztánt

2016. március 17., csütörtök 00:23 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok bár teljes mértékben támogatja a Szíriában harcoló kurd erőket az Iszlám Állam elleni háborúban, de szerdán arra figyelmeztették a kurd csapatokat, hogy az USA nem ismerne el egy az országból kiszakított autonóm területet, írja az AFP.

"Nem fogunk elismerni semmilyen önjelölet autonóm zónát Szíria területén belül" - közölte Mark Toner az USA külügyi szóvivője szerdán. Toner azzal magyarázta az Egyesült Államok hozzáállását, hogy a függetlenedésről csak a genfi békekonferencia résztvevőivel egyetértésben dönthetnek a szíriai frakciók, de a végső szót a szír népnek kell kimondania az autonóm törekvésekről.

Miközben Genfbe Bassár el-Aszad szír elnök és az ellenzéki erők képviselőit is meghívták, addig a kurdokat nem várják a tárgyalásokra. Ezért a azok belekezdtek a saját, elismert területük kialakításába.

Mivel a genfi tárgyalásokra sok lázadó csoportot nem hívtak meg, szerdán 150 delegáció, köztük szíriai kurdok, arabok és asszírok kezdtek egyeztetésekbe Rmeilanban, Északkelet-Szíriában. Csütörtökön akár már az ország szétszakításáról is dönthetnek. 

A kurd függetlenedés nemcsak Szíriában okozna konfliktusokat: Törökország déli és délkeleti területein a becslések szerint 12,5-14 millió kurd is élhet. Egy esetleges elszakadás felerősíthetné a szeparatista törekvéseket Törökországban is.

Rovatok