Index Vakbarát Hírportál

Egy magyar diák is megsérült a tragikus spanyol buszbalesetben

2016. március 20., vasárnap 11:55

Frissítés:

Egy magyar sérültje is van a tragikus buszbalesetnek, szerencse a szerencsétlenségben, hogy csak könnyen sérült meg.

Korábban azt írtuk, hogy a katalán polgári védelem három magyar sérültről tájékoztatta a barcelonai magyar főkonzulátust: egy 20 éves lányról, valamint egy 23 és egy 24 éves fiúról tudtak. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője később az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy valójában csak egy 24 éves magyar fiú sérült meg, akinek mindkét keze eltört. A barcelonai magyar főkonzulátus munkatársa telefonon beszélt vele, és az egyetemista elmondta, hogy a kórházban megkapja a szükséges ellátást, családja pedig hamarosan kiutazik hozzá, így egyelőre nem kért segítséget.

A hozzátartozók a barcelonai főkonzulátusnál érdeklődhetnek, a külképviselet ügyeleti száma: 0034 629 745 593.

Az egyetemistákat szállító autóbusz Valenciából Barcelonába tartott, a barcelonai egyetemeken Erasmus-program keretében tanuló, különféle nemzetiségű hallgatók utaztak rajta. A katalán kormány információi szerint a szerencsétlenül járt autóbuszon perui, bolgár, ír, palesztin, japán, ukrán, cseh, új-zélandi, brit, olasz, magyar, német, svéd, norvég és svájci hallgatók utaztak. A francia belügyminisztérium közölte, hogy francia diák is volt a buszon.

A diákok a hagyományos tűzijátékünnepen, a Fallason vettek részt Valenciában, és visszafelé tartottak Barcelonába az AP7-es autópályán, amikor reggel hat óra körül, nagyjából az út felénél, a Tarragona tartománybeli Freginals közelében a jármű balesetet szenvedett.

A legutóbbi információk szerint

a balesetben 13-an meghaltak és 43-an megsérültek.

Az első gyanú szerint a balesetben kisebb sérüléseket szenvedett sofőr hibája okozta a tragédiát. Mint a katalán belügyminiszter bejelentette, a busz jobb felé lesodródott a sávjából, nekiment a korlátnak, majd a buszvezető olyan erővel rántotta vissza a kormányt, hogy a jármű áttörte az elválasztó korlátot is és nekirohant egy szembejövő autónak.

Minden jel arra utal, hogy emberi hiba okozta a balesetet. A busz sofőrje túlélte a szerencsétlenséget, csak kisebb sérüléseket szenvedett. A barcelonai hatóságok közölték, hogy a sofőr nem fogyasztott sem alkoholt, sem kábítószert a vérvizsgálatok szerint. Az autóbuszt üzemeltető vállalat szerint a jármű megfelelt a biztonsági előírásoknak.

Rovatok