Index Vakbarát Hírportál

200 szélsőjobbos vetett véget az ukrán melegfesztiválnak

2016. március 20., vasárnap 18:38 | aznap frissítve

Elmaradt az ukrajnai Lvivben a melegfesztivál, miután 200 szélsőjobbos tüntető vette körül azt a hotelt, ahol az LGBTQ közösség tagjai gyülekeztek -  írja a Guardian . Az agresszív, maszkos-kapucnis ellentüntetők a hangos "Megdöglötök! Megdöglötök!" skandálás után kövekkel is dobálózni kezdtek. A nagyjából 70 LGBT-aktivistát végül buszokkal kellett kimenekíteni a helyszínről.

A Lvivbe tervezett melegdemonstráció volt idén az első ilyen esemény Ukrajnában a tavaly decemberi kijevi fesztivál óta. A szervező, Olena Sevcsenko a felvonulás mellé filmvetítéseket és kötetlen beszélgetéseket is tervezett volna a hétvégére, de nagyon megnehezítette a dolgukat, hogy a rendőrség és a városvezetés sem adta áldását a fesztiválra. Amikor pénteken megérkeztek az előzetesen lefoglalt hotelbe, ott már azonnal világos volt számukra, hogy nem tarthatják meg a rendezvényt:

Az egyik adminisztrátor szólt, hogy a városvezetés mindenkinek megüzente: leellenőriztek minket a Google segítségével, most már tudják, hogy perverzek vagyunk, és a pokolban fogunk elégni!

Néhány tucat maszkos-kapucnis, szélsőjobboldali ellentüntető már pénteken este inzultálni kezdte a fesztivál résztvevőit, ezért azok végül átmentek egy másik hotelbe. Szombaton ide követte őket a 200 kiabáló és dobálózó ellentüntető, akik miatt hiába értesítették a rendőrséget, egyetlen járőrautó érkezett csak ki egy órával a riasztás után. Végül a melegjogi aktivistákat busszal kellett kimenekíteni.

Lviv polgármestere végül vasárnap egy közleményben sajnálatos provokációnak nevezte a történteket. Szerinte mind két fél egyaránt hibás volt abban, hogy az események dobálózásig és félelemkeltésig fajultak.

Rovatok