Index Vakbarát Hírportál

Légballonokkal küldtek propagandát Észak-Koreába

2016. március 26., szombat 10:08

Dél-koreai aktivisták több tízezer röplapot küldtek légballonok segítségével szombaton Észak-Koreába, a történtek miatt még feszültebbé válhat a helyzet a Koreai-félszigeten, írja az MTI.

A Kim Dzsong Un vezette Észak-Korea különösen érzékeny a határain kívülről érkező propagandatartalmú üzenetekre, mert az veszélybe sodorhatja rendszer stabilitását. A déli aktivisták, köztük számos északi menekült, több éve küldözgetnek üzeneteket héliummal megtöltött légballonnal, de Phenjan is élt már ezzel az eszközzel.

A mostani akció egyik szervezője, Park Szang Hak emberi jogi aktivista társaival mintegy ötvenezer röplapot indított útnak három légballonnal a dél-koreai Padzsu városának közeléből. Céljuk, hogy nevetségessé tegyék Kim Dzsong Unt, és hogy emlékeztessék az északi szomszédot a Cshonan dél-koreai korvett hat évvel ezelőtti megtorpedózására, amelyben 46 dél-koreai tengerész vesztette életét. Szöul a szomszédját vádolta a történtekkel, felfüggesztette kereskedelmét Phenjannal és az ottani beruházásait is.

Észak-Korea január elején bejelentette, hogy sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre. A nemzetközi közösség egyhangúlag elítélte a lépést, bár súlyos kételyeket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy Phenjan valóban hidrogénbombát robbantott. Phenjan később nagy hatótávolságú rakétával sikeresen pályára állított egy műholdat, és nemrégiben több rakétát lőtt a Dél-kínai-tengerbe.

Sokak szerint a műholdfelbocsátás csak ürügy volt ahhoz, hogy Észak-Korea kipróbáljon egy nagy hatótávolságú rakétát. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésén elfogadott nyilatkozatában elítélte a műhold felbocsátását, amelytől korábban határozataiban eltiltotta Phenjant. A BT már régebben megtiltotta Észak-Koreának a föld alatti kísérleti nukleáris robbantásokat is.

Rovatok