Index Vakbarát Hírportál

Több százan csatlakozhattak az Iszlám Államhoz a balkáni országokból

2016. március 30., szerda 19:10

A balkáni oknyomozó újságírói hálózat (BIRN) 877 főre becsüli azoknak a macedón, szerb, bosznia-hercegovinai, montenegrói, albán és koszovói állampolgárok számát, akik a radikális szunnita szervezet oldalán harcolhatnak Szíriában és Irakban, írja az MTI.

A BIRN szarajevói konferenciáján elmondták, hogy a legtöbben  2012-ben és 2013-ban utaztak a Közel-Keletre, hogy ott a dzsihadistákkal együtt harcoljanak. A szervezet információi szerint ebben az időszakban a legtöbben Koszovóból mentek el, de Macedóniából is 207-en, Bosznia-Hercegovinából 200-an, Albániából 107-en, Szerbiából 50-en, Montenegróból pedig 13-an csatlakoztak a harcokhoz.

A BIRN szerint mégsem ez a legnagyobb probléma:  sok egykori harcos már vissza is tért szülőhazájába. Úgy tudják, hogy 299-en már ismét a Nyugat-Balkánon vannak. Őket nem tartóztatták le a hatóságok, de folyamatos megfigyelés alatt tartják ezeket a személyeket. Az említett országok törvényei ugyanakkor szigorúan tiltják, hogy valaki  külföldi harcokban való vegyen részt, vagy azt, hogy az Iszlám Államnak toborozzon. Ez utóbbi egyébként a leggyakrabban az illegálisan létrehozott imahelyeken és a dzsámikban, valamint az interneten keresztül történik.

A szervezeténél jóval pesszimistábbak a RFERL becslései: 380 főre teszik az Iszlám Államhoz csatlakozó bosznia-hercegovinai, közel 200 főre a koszovói és 130-ra az albán állampolgárokat.

Rovatok