Index Vakbarát Hírportál

Obama 61 elítéltnek adott kegyelmet

2016. március 30., szerda 19:48

De 9115 kérelem még elbírálásra vár. Sokan kritizálják a kegyelmi rendszert, de a Fehér Ház szerint az igazságszolgáltatást kell megreformálni. Az Egyesült Államok szerdai imareggelijén arra buzdította az amerikaiakat, hogy szabaduljanak meg félelmeiktől, és fogadjanak be menekülteket.

A lehetőség és a hatalom arra, hogy kegyelmet adjunk az elítélteknek megtestesíti azt az alapvető hitünket, hogy mindenki megérdemel egy második esélyt, azután is, hogy vétett a törvényeink ellen

– írta Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke annak a 61 elítéltnek címzett levelében, akiket elnöki kegyelemben részesített. Velük együtt már 248 börtönben lévő személynek enyhítette a büntetését hivatalba lépése óta. A kegyelemben részesültek kétharmadát korábban életfogytiglanra ítélték, sokukat kábítószer-birtoklással vagy -terjesztéssel kapcsolatos bűncselekmények miatt, írja a Washington Post.

Az elnök kegyelmi ügyeit vizsgáló hivatalnál jelenleg 9115 kérelem vár elbírálásra. Éppen emiatt többen kritizálják a rendszert. „61 kegyelem úgy, hogy közel 10 ezer petíció vár elbírálásra nem olyasmi, amivel dicsekedni lehetne” – közölte az egyik kritikus, Mark Osler, a St. Thomas Egyetem professzora és sok, a kegyelemért folyamodó elítélt jogi tanácsadója. Osler szerint rengeteg olyan ember van a büntetés-végrehajtásban, akikre túl szigorú ítéletet mondtak ki. A professzor szerint felül kellene vizsgálni az elnöki kegyelem programját.

A Fehér Ház azonban úgy látja, hogy a kegyelmi rendszer az elítéltek utolsó lehetősége, ezért fontos, hogy alaposan megvizsgáljanak minden kérelmet. W. Neil Eggleston elnöki tanácsos szerint az igazságszolgáltatást és a jogrendszert kell igazságosabbá tenni ahhoz, hogy kevesebben kapjanak eltúlzott büntetéseket.

Obama: a terrorra szeretettel kell válaszolni

Obama elnök a Fehér Házban tartott húsvéti imareggelin szerdán hosszan beszélt a terrorizmusról és annak következményeiről. Azt mondta, a terrorra nem gyanakvással kell válaszolni. Ezért arra kérte honfitársait, hogy támogassa a menekültek befogadását.

A brüsszeli és a pakisztáni terrortámadások kapcsán elmondta, ezek a merényletek félelmet keltenek és idegenellenességet táplálnak. Viszont szerinte ezek az érzések odavezetnének, hogy hátat fordítunk azoknak, akik a leginkább szükséget szenvednek.

A terroristák célja éppen az, hogy meggyengítsék hitünket

– idézi az MTI az Egyesült Államok elnökét.

Rovatok