Index Vakbarát Hírportál

Assange idén elhagyhatja a nagykövetséget

2016. március 31., csütörtök 00:48

A Wikileaks-alapító Julian Assange még az idén elhagyhatja Ecuador londoni nagykövetségét, ahol azóta 2012 nyara óta tartózkodik, akkor kért, és kapott politikai menedékjogot. 

A hírt az Assange-t képviselő ügyvédi csoport egyik tagja, Baltasar Garzon közölte az AFP hírügynökséggel, de a pontos időpontot nem árult el, és arról sem beszélt, hogy a Wikileaks-alapító milyen feltételek mellett hagyná el az épületet.

A több százezer amerikai diplomáciai táviratot kiszivárogtató hacker és aktivista azután kért menedékjogot, hogy azzal vádolták Svédországban: 2010 augusztusában egy nőt megerőszakolt, egy másikat pedig szexuálisan molesztált Stockholmban. Assange tagadja ezeket a vádakat, és meggyanúsítását politikai indíttatásúnak tartja. Továbbá attól tart, hogy Svédország kiadja őt az Egyesült Államoknak, ahol akár halálra is ítélhetnék a több százezer bizalmas dokumentum kiszivárogtatásáért.

Néhány hete az ENSZ egyik munkacsoportja hivatalosan is kimondta, hogy Assange-t önkényesen tartják fogva, és Svédországnak, valamint Nagy-Britanniának vissza kell adnia az aktivista szabadságát. 

A Scotland Yard korábban jelezte, hogy ugyan már nem figyelik állandóan az ecuadori nagykövetséget, de amennyiben lehetőségük adódik, úgy elfogják Assange-t.

Rovatok