Index Vakbarát Hírportál

Menekültügyi szigorítást jelentett be Ausztria

2016. március 31., csütörtök 08:54

Ausztria május közepétől gyorsított eljárásban bírálja el a menedékkérelmeket, hogy ezzel is csökkentsék az országba érkező menekültek számát – jelentette be szerdán Bécsben a védelmi és a belügyi tárca vezetője.

A szigorítást azzal indokolják, hogy a tavaly óta tartó migrációs hullám veszélyezteti a közrendet és a belbiztonságot. Ausztriában így nemsokára csak azokat a menedékkérelmeket fogják feldolgozni, amelyeket emberi jogi szempontból feltétlenül szükséges elbírálni vagy a családjuk már korábban az országba érkezett, egyébként abba az országba küldik vissza az embereket, ahonnan Ausztriába érkeztek – írja az MTI.

A gyorsított eljárást közvetlenül a határon fogják lefolytatni. Akik kérelmet akarnak benyújtani, azokat a határ mentén felállított regisztrációs központokba irányítják. Itt az emberek legfeljebb 120 órán át, a kérelmük elbírálásáig tartózkodhatnak. Azokat is ideszállítják majd, akiket az országon belül fognak el. Azt, hogy hány ilyen központ felállítására van szükség, még később pontosítják.

Hans Peter Doskozil védelmi miniszter azt is bejelentette, hogy Burgenlandban és a tiroli Brenner-hágónál intenzívebb határellenőrzést végeznek majd, és "véget vetnek a menekültek továbbirányításának Németországba". 

Mikl-Leitner szerint március végéig 14 ezer kérelem érkezett be az osztrák hatóságokhoz, így jelenleg ennyi esetben kötelesek a menekülés okát megvizsgálni. A belügyminiszter szerint az új szabályozással továbbra is betartják az emberi jogok európai egyezményét.

Rovatok