Index Vakbarát Hírportál

Összedőlt egy felüljáró Indiában, százak rekedtek alatta, legalább 23 halott van

2016. március 31., csütörtök 11:01 | aznap frissítve

Összedőlt egy építés alatt álló felüljáró az indiai Kalkutta városában. Szemtanúk szerint több száz ember és több jármű is a híd alatt tartózkodott, amikor összedőlt.

A helyiek azt hitték, bomba robbant, olyan hangos volt a baleset és akkora volt utána a füst. A péntek hajnali adatok szerint 23 ember meghalt, 90 embert sikerült kimenteni, de még mindig lehetnek a romok alatt.

Munkások próbálják kiszabadítani a romok alatt rekedteket, és a katasztrófavédelmi hatóság munkatársai is a helyszínen vannak. A közelgő választások miatt a városban tartózkodó félkatonai szervezetek is segédkeznek a mentésben, és később a hadsereg is 500 fővel csatlakozott. Az emberek vizes palackokat próbálnak bejuttatni a romok alá, ahonnan segélykiáltásokat hallani. Egy közeli épületet is kiürítettek arra az esetre, hogy ha tovább omlana a felüljáró. A helyzet még mindig nagyon kaotikus.

Szánalmas állapotok uralkodnak, senkinek fogalma sincs, hányan estek csapdába

mondta például egy helyi rendőr.

Közben politikusok már arról beszélnek, hogy a felüljáró eleve rosszul volt megtervezve. Egy helyi parlamenti képviselő szerint abszurd, hogy egy ekkora építményt akartak felhúzni egy lakóövezetbe, a felüljáró szinte érintette a környező házak ablakait. Mamata Banerjee, Nyugat-Bengál állam vezetője  is jegyezte, hogy az előző vezetés alatt engedélyeztették a felüljáró tervét. Narendra Modi indiai miniszterelnök Twitteren reagált, sokkolónak és szomorúnak nevezte a történteket.

A 2009 óta épített, már több határidőn is elcsúszó felüljáró Kalkutta egyik központi részén, Burrabazarban található, és a befejezése után a város leghosszabb ilyen építménye lett volna. Az alábbi videón jól látszik, mennyire forgalmas ez a hely:

Itt látszik a pillanat, amikor leszakadt a felüljáró:

Itt pedig már a mentésről készült videó látható:

Rovatok