Index Vakbarát Hírportál

Azerbajdzsán tűzszünetet jelentett be

2016. április 3., vasárnap 09:34 | aznap frissítve

Azerbajdzsán egyoldalú tűzszünetet jelentett be vasárnap délben, a védelmi minisztériumuk szerint eleget tesznek az erőszak beszüntetését kérő nemzetközi felszólításoknak, írja a BBC. Azonban azt jelezték, hogy visszatámadnak, ha csapataikat támadás éri.

Örményország azonban csak propagandáról, információs csapdáról beszélt. A tárca szerint folytatódnak a harcok a határ délkeleti és északnyugati részén, az örmény hadsereg pedig az azeriek támadására reagálva ellentámadásba lendült, és visszafoglalt egy hadászati jelentőségű magaslatot Talis Mardakertszi járásban, amely előző nap került azeri katonák kezére.

Az biztos, hogy az azeri bejelentés előtt folytatódtak az összecsapások az azerbajdzsáni és az örmény katonák között Hegyi-Karabah határán, a felek kölcsönösen egymást vádolták a tűzszünet megsértésével, jelentették orosz hírügynökségek.

Az Interfax szerint a karabahiak „teljes ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet". Hegyi-Karabah „védelmi minisztériuma" is közölte vasárnap, hogy reggel az azeri hadsereg újra ágyúzni kezdte állásaikat a határ menti térségben, tüzérséget és páncélozott haditechnikai eszközöket is bevetett, ők pedig megpróbálják ezeket elhárítani.

Folytatódó harcokról számolt be az azeri védelmi tárca is, amely szerint katonáik elfoglaltak néhány magaslatot és települést a térségben, megsemmisítettek hat örmény harckocsit, 15 tüzérségi üteget és száznál több ellenséges katonát. Ezt viszont tagadta az örmény védelmi minisztérium.

Az azeri és az örmény katonák között péntek éjjel robbant ki újabb, szokatlan hevességű tűzpárbaj Hegyi-Karabah határán. A felek kölcsönösen egymást vádolják az azóta is folytatódó harcok elindításával.

A Radio Free Europe infografikán mérte össze egymáshoz képest Azerbajdzsán és Örményország katonai erejét.

Szerzs Szargszján örmény elnök a washingtoni atomcsúcsról sietve hazautazott. Azt mondta, hogy a jelenlegi harcok a legsúlyosabbak az 1994-ben életbe lépett fegyvernyugvás óta. Örmény oldalon szerinte 18-an haltak meg. Az azeri fél 12 katonájának az elestét erősítette meg.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint országa a végsőkig támogatni fogja Azerbajdzsánt Örményország ellenében a karabahi konfliktusban.

Évtizedes konfliktus

Örményország és Azerbajdzsán az 1980-as évek vége óta konfliktusban áll egymással Hegyi-Karabah ügye miatt. A többségében örmények lakta terület az 1990-es évek elején – Örményország támogatásával vívott – véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól. Az 1994-ig zajló háborúban 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Karabah függetlenségét, de ezt csak néhány ország ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a karabahi enklávét, ahogyan lényegében Örményország is. A háborús állapotokat az 1994 óta érvényes, Moszkvában kötött fegyverszünettel próbálták rendezni, azt azonban mindkét oldalon rendszeresen megsértik. Hegyi-Karabahról bővebben itt>>>

Rovatok