Index Vakbarát Hírportál

Mustárgázt vethetett be az Iszlám Állam

2016. április 5., kedd 06:39

Mustárgázt vetett be a szíriai hadsereg ellen az Iszlám Állam a szíriai Deir-ez-Zór tartományban - jelentette az MTI a szíriai állami tévé hétfő éjjeli adására hivatkozva.  A dzishadisták egy légi támaszpont elleni támadásuk során lőttek ki mustárgázzal töltött rakétákat. A tévé szerint bázison állomásozó katonák közül többen fulladoztak a támadás után. 

A szíriai polgárháborúban rendszeresen vádolják egymást a felek vegyi fegyverek bevetésével, ezért minden ilyen híradást óvatosan kell kezelni (a Deir-ez-Zór-i esetet a szíriai állami tévénél hitelesebb források nem említik). 

Az Iszlám Állam azonban kétség kívül rendelkezik egy csekély mennyiségű vegyi fegyverrel, melyet pár alkalommal már be is vetett. Iraki kurd harcosok például februárban számoltak be arról, hogy a dzsihadisták vegyszerrel, feltehetően klórgázzal töltött aknavetőgránátokat lőttek ki a kurd erőkre az észak-iraki Szindzsár város közelében. A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) február elején pedig bizonyítottnak látta, hogy az IS tavaly augusztusban mustárgázt vetett be szintén a kurd erők ellen.

Iraki feltételezések szerint a dzsihadisták különleges egységet hoztak létre a vegyi fegyverek előállítására, melynek gerincét külföldi szakértőkön kívül olyan iraki tudósok alkotják, akik még Szaddám Huszein idejében dolgoztak a diktátor vegyifegyver-programján. A CIA is nagyon tart attól, hogy valóban sikerült tömegesen bevethető anyagot előállítani, ezért aztán az amerikai különleges egységek rajta tartják a szemüket gyanús tevékenységeken és embereken.

Szíriában egyetlen szereplő vetett be tömegesen vegyi fegyvereket: Bassár el-Aszad elnök. A krmánycsapatok 2013-ban a Damaszkusz környéki Ghuta városában nagyjából 1500 embert mérgeztek meg. Az eset majdnem kiváltotta az Egyesült Államok katonai intervencióját, de végül Obama elnök - korábbi ígéretét is megszegve- kihátrált a beavatkozásból. A szír kormány azonban vállalta, hogy csatlakozik a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez, s bár hivatalosan a szíriai vegyi fegyverek legveszélyesebb összetevőinek semlegesítése 2014 nyarára megtörtént, megfigyelők szerint a damaszkuszi rezsim nem adta át az összes ilyen típusú fegyverét.

Rovatok