Index Vakbarát Hírportál

Az FBI is körözte a kormány legújabb arab barátját

2016. április 6., szerda 16:47

A Forbes magazin 2008-ban a világ tíz legkeresettebb fehérgalléros bűnözője közé sorolta az amerikai pénzintézetek bedöntése miatt sokáig az FBI által is körözött Ghaith Pharaont, aki újabban a magyar kormány egyik kedvelt szaúdi befektetőjének számít.

A Heti Válasz csütörtöki száma részletes cikket közöl arról, hogy vonulnak be sorra a keleti csúcsgazdag pénzemberek a hazai palota- és kastélypiacra.

A szaúdi olajmágnás, Ghaith Pharaon a József nádor téren vásárolt be. Egy Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez köthető cég adta el a tér sarkán álló épületet, a volt Postabank-székházat.

A lap szerint az sincs kizárva, hogy az állam Ghaith Pharaonnak szánja a Budai Várba költöző Nemzetgazdasági Minisztérium szomszédos ingatlanát is. A szaúdi mágnás korábban már megszerezte a seregélyesi Zichy–Hadik-kastélyt.

A kormány és Pharaon közti kölcsönös bizalomra utal, hogy a kormány Magyar Nemzeti Kereskedőházának máris van egy közös – élelmiszer-nagykereskedelemre szakosodott – részvénytársasága az üzletemberrel.

A lap azt is furcsállja, hogy a terjeszkedés és a közös üzletelés nem számít nemzetbiztonsági kockázatnak, holott egy 2002-es francia parlamenti jelentés Pharaont úgy írta körül, mint aki kapcsolatban áll a terrorszervezetek – köztük az Al-Kaida – által is használt iszlám pénzügyi hálózattal.

Rovatok