Index Vakbarát Hírportál

Sokba került Le Pennek a nácik mosdatása

2016. április 6., szerda 17:41

30 ezer euróra (közel 9,5 millió forintra) büntették Jean-Marie Le Pent, a francia Nemzeti Front volt elnökét, amiért a gázkamrákat a történelem és a második világháború részletkérdéseének nevezte, írja a BBC. A szélsőjobboldali politikust holokauszttagadás, illetve emberiesség elleni bűnök megkérdőjelezése miatt ítélte el a bíróság.

Le Pen egy 1987-es kijelentését felidézve tavaly megint a történelem részletkérdésének nevezte a nácik által felhúzott haláltáborok gázkamráit. Később hozzátette, hogy nem az emberek millióinak haláláról beszélt, hanem magukról a gázkamrákról.

Le Pen egy szélsőjobboldali lap újságírójának kérdésére reagálva mondta el, hogy egyáltalán nem bánta meg egykori kijelentését.

Az, amit mondtam, összhangban áll azzal az elképzelésemmel, miszerint a gázkamrák a háború történetének egy részletét jelentik, és nem a háború volt a gázkamrák egyik részlete

– fogalmazott.

Le Pen emellett megvédte a náci Németországgal kollaboráló Pétain marsallt, a spanyol származású Manuel Valls francia miniszterelnököt bevándorlónak titulálta, és megkérdőjelezte elkötelezettségét a francia értékek iránt. Sőt, 2014-ben azt mondta, hogy az ebola meg tudná oldani Európa menekültproblémáját.

A Nemzeti Frontot vezető lánya, Marine Le Pen ezután fegyelmi eljárást indított apja ellen, aki a párt alapítója és elnöke is volt. A férfit ezután kvázi kizárták a pártból, lánya megpróbálta megfosztani tiszteletbeli elnöki posztjától, amire reagálva azt mondta: "Szégyellem, hogy a Nemzeti Front vezetője az én nevemet viseli."

Rovatok