Index Vakbarát Hírportál

A belga eljárás miatt késik a párizsi merénylő kiadatása Franciaországnak

2016. április 8., péntek 13:38

A belga hatóságok felfüggesztették a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokban kulcsszerepet játszó Salah Abdeslam kiadását Franciaországnak, de a kiadás elvét nem kérdőjelezték meg - közölte pénteken Jean-Jacques Urvoas francia igazságügyi miniszter.

Salah Abdeslam ellen két külön eljárás folyik, az egyik Belgiumban, a másik Franciaországban. Az előbbi késlelteti a terrorista kiadását.

A 26 éves gyanúsított ügyvédje csütörtökön azt közölte, hogy a párizsi merényletsorozatban részt vevő tíz dzsihadista közül a feltételezhetően egyetlen életben maradt elkövető kiadására még több hetet kell várni, mert a belga hatóságok előbb ki akarják vizsgálni a szerepét abban a lövöldözésben, amely március 15-én Brüsszel Forest kerületében történt egy, a párizsi merényletek miatt indított rendőri akcióra válaszul.

A belga hatóságok szerint "túl korai lenne" dátumszerűen megmondani, hogy a négy hónapi bujkálás után március 18-án letartóztatott Abdeslamot mikor adhatják át Franciaországnak.

"Salah Abdeslamnak a belga eljárás keretében történő fogva tartása felfüggeszti kiadását a francia hatóságoknak, de nem kérdőjelezi meg annak elvét. Megfelel annak az eljárásnak, amelyet az európai elfogatóparancs lehetővé tesz, és nem gátolja a nyomozás folytatását Franciaországban" - olvasható a francia igazságügyi tárca közleményében.

A gyanúsított kiadásáig "a francia vizsgálóbíróknak megvan a lehetőségük arra, hogy átmeneti kiadást kérjenek a belga hatóságoktól a (franciaországi) kihallgatás és a vádemelés megtételére" - hívta fel a figyelmet az igazságügyi miniszter. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy ezt a kérést kizárólag az igazságügyi hatóságok kezdeményezhetik.

Rovatok