Index Vakbarát Hírportál

Itt a brüsszeli terroristák tablója

2016. április 12., kedd 11:15 | aznap frissítve

Múlt hét végén elfogták a párizsi és a brüsszeli támadások utolsó keresett gyanúsítottjait is, és többek között az is kiderült, hogy a november 13-i merényletekhez is köthető Mohamed Abrini volt az a fehér kabátos, kalapos férfi, aki a brüsszeli Zaventem reptérről menekült el, mielőtt még társai felrobbantották volna magukat.

A 31 éves, marokkói származású belga férfi volt Európa legkeresettebb terroristája. A pontos szerepe még nem tisztázott a párizsi támadásokban, de egy térfigyelő felvette gyerekkori barátjával, Salah Abdeslammal együtt egy benzinkútnál, ahova a merényletekhez használt Renault Clióval érkeztek.

Bevallotta, hogy ő volt az a merénylő, aki március 22-én gyalog menekült el a robbantások előtt a brüsszeli Zaventem reptérről. Térfigyelők felvételei alapján videót is kiadtak arról, ahogy útközben kabátjától megszabadulva bement Brüsszel belvárosába. A kihallgatásán azt állította, hogy egy kukába dobta a kabátot, a kalapot pedig állítása szerint eladta.

Abrini belga és francia lapinformációk szerint elég beszédes a kihallgatásain, habár több forrás szerint is több állítását is ellenőrizni akarják. Szerinte a reptéren és a metróban robbantó csoport újabb párizsi merényletet készített elő, azonban keresztülhúzta a számításaikat Abdeslam letartóztatása, ekkor döntöttek úgy, hogy inkább Brüsszelben hajtanak végre támadást. Azt is elmondta, hogy az eredeti célpontjuk a június 10. és július 10. közötti, Franciaországban rendezett labdarúgó-Eb lett volna.

Pénteken rendőrségi akciókban Abrinival együtt összesen hat embert fogtak el a belga hatóságok. Négy ember ellen terrorizmussal összefüggésben vádat is emeltek, míg két másikat elengedtek. Abrini mellett elfogtak egy Osama K. nevű férfit is, a hatóságok szerint ő segíthetett a brüsszeli metrós robbantás előkészítésében. Osama K. vásárolhatta azokat a táskákat is, amikben a merénylők szállíthatták a robbanószereket.

A Libération szerint Brahim el-Bakraoui notebookjának elemzésével is fontos információkhoz jutottak a hatóságok. A számítógépet nem sokkal a brüsszeli támadások után találták meg egy kukába rejtve, állítólag az egyik hangfelvételen az egyik Bakraoui testvér egy Szíriából jelentkező IS-parancsnokkal beszél, és az is kiderült belőle, hogy támadásokat tervezhettek például a párizsi La Défense ellen is.

A Washington Post pedig vasárnap interjút közölt azzal a nővel, aki Abdelhamid Abaaoud nyomára vezette a hatóságokat még a párizsi támadások után. A támadások feltételezett kitervelőjét november 18-án ölték meg a rendőrök Saint-Denis-ben. A középkorú muszlim nő volt a rendőrségi razziában szintén meghalt Hasna Aitboulahcennek, Abaaoud unokatestvérének a fogadott anyja. Aitboulahcennel együtt találkozott a támadások után néhány nappal Abaaouddal, de aztán titokban felhívta a rendőröket. „Fontos nekem, hogy az emberek tudják: amit Abaaoud és a többiek csináltak, nem az, amit az iszlám tanít" – mondta.

A november 13-i párizsi merényletsorozatban az öngyilkos merénylőkön kívül 130 ember halt meg. Március 22-én előbb a brüsszeli reptéren, majd nem sokkal később a metrón robbant bomba, 32-en meghaltak, több mint háromszázan pedig megsebesültek.

Az eddig meghalt vagy elfogott támadók mellett tovább folyik a nyomozás feltételezett társaik után. Kedden vádat emeltek két ember ellen, akikről az RTBF szerint azt gyanítják, hogy ők bérelték azt a lakást, ahonnan a metróban robbantó Khalid el-Bakraoui és társa elindult a támadásra.

Rovatok