Index Vakbarát Hírportál

Videó a két éve elrabolt 200 nigériai iskoláslányról: életben lehetnek

2016. április 14., csütörtök 08:52

A remények és egy hitelesnek tűnő új videó tanúsága szerint életben lehet az a napra pontosan két évvel ezelőtt elrabolt 219 nigériai diáklány, akik azóta is a Boko Haram terrorszervezet fogságában vannak – számolt be a CNN. A legnépesebb afrikai ország északkeleti részén lévő Chiboki Állami Lánygimnázium kollégiumához akkor éjjel2014. április 14-én teherautóval érkeztek a szalafita fegyveresek és magukkal hurcolták a lányokat. Az egyetlen bűnük az volt, hogy iskolába jártak, a saját kvázi-államot építő szélsőséges fundamentalisták szemében ez sem megengedett.

 Vagy ötven lány gyorsan megszökött, de 219-en azóta sem kerültek elő. A félelmek szerint őket öngyilkos merénylővé képezik ki egy nemrég szabadult 16 éves lány arról is beszélt, hogy akár még önként is jelentkeznének sokan, hogy felrobbantsák magukat, a fogságban annyira rosszak a körülmények.

Ilyen előzmények után az is örömteli, ha a lányok legalább életben vannak, most pedig ezt erősíti egy, a terrorszervezet által most nyilvánosságra hozott felvétel.  A videó valószínűleg karácsony táján készülhetett: 15, muszlim fejkendős lány látható rajta, akik azt mondják, jól vannak. A szülők néhányukat felismerték: valóban a két éve elrabolt gyerekekről van szó.

A Boko Haram az emberrablások hatására nagy médiavisszhangot kapott, terrorista PR-szempontból tehát azt is lehet mondani, hogy bejött nekik a szörnyű akció. A nigériai hatóságokat eközben folyamatos kritikák érik, amiért nem tudják megoldani a helyzetet, miközben #BringBackOurGirls hashtaggel össznépi civil kampány indult a lányok visszahozásáért. 

Rovatok