Index Vakbarát Hírportál

272 halott Ecuadorban, 67 éve nem volt ekkora földrengés

2016. április 17., vasárnap 17:37

Magyar idő szerint vasárnap délután 233-ra, majd hétfő reggelre 272-re kúszott fel az ecuadori földrengés halálos áldozatainak száma. A mentés még mindig folyamatban van, 10 ezer katona és 3500 rendőr dolgozik az érintett területeken.

A Richter-skála szerint 7,8-as fokozatú földrengés szombat éjjel rázta meg Ecuador partjait . Még a szomszédos Kolumbiában is érezni lehetett. A földrengést 230 utórengés követte. 

A sérültek száma legalább 500. Attól tartanak, hogy a halálos áldozatok száma még tovább fog nőni. Egyes helyeken a mentőcsapatok puszta kézzel próbálják kiásni a törmelék alatt rekedt túlélőket.

Az elnök,  Rafael Correa megszakította olaszországi látogatását, és hazasietve nemzeti vészhelyzetet hirdetett, és arra kéri az embereket, próbáljanak nyugodtak lenni, és fogjanak össze. Hat tartományban szükségállapotot hirdettek ki. 

Az epicentrum közelében lévő Pedernales város a polgármestere, Gabriel Alcivar szerint gyakorlatilag a földdel vált egyenlővé. "Megteszünk minden tőlünk telhetőt, de alig van mit tenni" - mondta. A városban ráadásul elkezdődött a fosztogatás, de a térségbe - részben a mentésre, részben a rend fenntartására - 13 ezer katonát és rendőrt vezényeltek.

Az egyik portoviejoi börtönből kitört mintegy száz rab, írja az MTI. Ledy Zuniga, Ecuador igazságügyi minisztere a Twitteren azt írta, hogy 30-at közülük nem sokkal később sikerült elfogni.

Az olajtermelő országban elővigyázatossági intézkedésként lezárták az olajvezetékeket és leállították a vízerőműveket.

Magyar sérültről nem tudni

László György, az ecuadori magyar nagykövetség tanácsosa az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában azt mondta az MTI szerint, hogy információik szerint nem sérültek meg magyarok a földrengésben. Nagyjából 40-45 emberből álló magyar kolóniáról tudnak. A nagykövetség munkatársai és családtagjaik jól vannak, és további 20-25 magyarral még állandó kapcsolatban vannak.

A földrengést megszenvedő Guayaquil városában élő néhány magyart sikerült elérniük, az ijedtségen kívül nem lett nagyobb bajuk.

Rovatok