Index Vakbarát Hírportál

Észak-Koreában ma is betiltottak pár dolgot

2016. április 18., hétfő 11:54

Miután 2014-ben Észak-Koreában államilag szabályozták az elfogadható frizurákat, már nem sokan lepődhettek meg azon, hogy a napokban betiltották a kapitalista divatipar munkásosztályt szédítő termékeit, köztük

a piercinget és a farmert.

Az intézkedést a Munkáspárt 7. Kongresszusa elé időzítették, és a "harcos szocializmusellenes magatartás tanúsítók"-ra munkatábor vár.

A szabályzás egyébként a nyugati divat több más elemére is könnyen kiterjedhet. Az intézkedést nyilvánosságra hozó belső ellenzéki csoport, a Rimjin-gang szerint ugyanis

a rendszer minden kapitalistának tartott trendet megtámad, legyen szó a nem megfelelő hosszúságú szoknyákról, a pólókról vagy frizurákról.

 A tiltás betartására a rezsim által fanatizált Észak-Koreai Ifjúsági Unió tagjai fognak felügyelni az utcákon. Elsősorban a kínai határ melletti tartományokat figyelik árgus szemmel; a Jalu folyó torkolatában fekvő kínai Dandong kikötőjén keresztül ugyanis könnyebben lehet nyugati (vagy legalább is nyugatias) árukhoz jutni, mint a világtól hermetikusan elzárt diktatúra többi részén.

(Telegraph)

Rovatok