Index Vakbarát Hírportál

Nem engedték fel az anyatejet a repülőre

2016. április 24., vasárnap 07:23

Egy amerikai anya ideges hangvételű bejegyzést publikált a Facebookon, miután a londoni Heathrow reptéren a biztonsági személyzet kidobatott vele csaknem 15 liter anyatejet. Jessica Coakley Martinez a nyolc hónapos fiának szánta a tejet, és megalázónak tartotta az eljárást.

A Heathrow nyilatkozata szerint a brit kormány folyadékszállításra vonatkozó szabályzata az utasok számára is elérhető a reptér honlapján. A Közlekedési Minisztérium rendelete szerint a repülőgépeken legfeljebb 100 milliliter folyadék szállítható, áttetsző, visszazárható üvegben.

A honlap arra is kitér, hogy a bébiétel kivétel lehet, de csak akkor, ha a baba is gépen utazik. Ha valaki 100 milliliternél több folyadékot akar szállítani, azt a poggyászában szállíthatja.

Martinez azt írta, hogy bár utánanézett az előírásoknak, igazságtalannak tartja, hogy így bánnak a hozzá hasonló dolgozó nőkkel, és a düh volt az egyetlen reakció, amit helyesnek érzett. Most viszont nincs elég teje, így nem tudja etetni a gyerekét, ha dolgozik. Bár belátja, hogy a repülőn utazók biztonsága is fontos, de nem kéne, hogy ez legyen az egyetlen szempont, és pláne nem azokat kéne büntetni, akik védelemre szorulnának.

A brit reptereken azután kezdték korlátozni a fedélzetre vihető folyadék mennyiségét, hogy kiderült: 2006-ban a terroristák hét transzatlanti járaton terveztek robbantást folyékony robbanószerekkel.

Rovatok