Index Vakbarát Hírportál

Elzavarhatják a melegeket a terapeuták Tennesseeben

2016. április 28., csütörtök 11:36

Aláírta azt a törvényt az amerikai Tennessee állam kormányzója, ami szerint a pszichológusok és terapeuták vallásos nézeteikre hivatkozva megtagadhatják, hogy meleg, leszbikus vagy transznemű ügyfeleket kezeljenek. A terapeuta a törvény szerint különösebb indoklás nélkül egy másik terapeutához küldheti azt, akit szexuális orientációja miatt nem akar kezelni, ezért pedig nem lehet beperelni. Az ügyfelet csak akkor nem lehet ilyen alapon visszautasítania a pszichológusoknak, ha az ügyfél súlyos és közvetlen veszélyben van.

A döntés ellen több szakmai szervezet és meleg érdekvédő csoport is tiltakozik, mert szerintük

a törvény a vallásos meggyőződés védelmének álcázva szabad utat ad a nyílt diszkriminációnak.

Az American Civil Liberties Union jogvédő szervezet vezetője, Hedy Weinberg szerint az, hogy a terapeuták a személyes nézeteikre hivatkozva különbséget tehetnek az ügyfeleik között ellentmond a szakmai alapelveknek és nagyon ártalmas azokra a sebezhető emberekre nézve, akiknek valamilyen kezelésre vagy tanácsadásra lenne szüksége. 

Nem ez az első törvény az Egyesült Államokban, ami a vallásos szabadság alapján engedi a melegek és transzneműek elleni diszkriminációt, sőt, már több mint 100 olyan törvény van érvényben szerte az USA-ban, ami megengedi, hogy vallásos alapon megtagadjanak valamilyen szolgáltatást a melegektől.

Rovatok