Index Vakbarát Hírportál

Kolumbia engedélyezte a melegházasságot

2016. április 29., péntek 06:21

Engedélyezte a melegházasságot az alkotmánybíróság helyi idő szerint csütörtökön a többségében konzervatív, római katolikusok lakta Kolumbiában, írja az MTI.

Az azonos nemű párok már évek óta köthetnek regisztrált élettársi kapcsolatot, az alkotmánybíróság csütörtöki ítélete értelmében azonban első alkalommal nyílik lehetőségük arra, hogy a heteroszexuális párokhoz hasonló módon lépjenek házasságra.

A testület ezzel évek óta húzódó jogi vitának a végére tett pontot. Az alkotmánybíróság már 2011-ben felszólította a kolumbiai kongresszust, hogy törvényi keretek között tegyék lehetővé az azonos neműek közötti házasságkötést. A szabályozás a törvényszék által 2013 közepéig megszabott határidőre nem készült el, és ezt követően a bíróságok számára nem volt egyértelmű, hogy az azonos neműek közötti élettársi kapcsolat házassággá minősíthető-e.

A csütörtöki döntés mindenesetre nem okozott meglepetést a latin-amerikai országban, miután áprilisban a testület elutasította az egyik bíró véleményét, amely megakadályozta volna, hogy a közjegyzők házasságként regisztrálják az azonos neműek közötti élettársi kapcsolatot.

Az intézkedéssel Kolumbia belépett a melegházasságot legalizáló dél-amerikai országok egyelőre nem túl népes körébe: a kontinensen eddig Argentína, Brazília és Uruguay engedélyezte a homoszexuális párok házasságra lépését.

Rovatok