Index Vakbarát Hírportál

Százezrek tüntettek Argentínában

2016. április 30., szombat 08:16

Több százezren vonultak utcára Argentínában péntek este az infláció mértéke és az elbocsátások magas száma miatti tiltakozásul - írja az MTI. A szervezők becslései szerint 350 ezren vettek részt a demonstrációkon. Az ország fővárosában, Buenos Airesben a tüntetők a növekvő munkanélküliség elleni hatékony intézkedések bevezetését követelték Mauricio Macri argentin elnöktől.

Bár a CTA nevű szakszervezet becslései szerint Macri tavaly decemberi hivatalba lépése óta 68 ezer munkahely szűnt meg az országban, Marcos Pena kabinetfőnök így próbálta nyugtatni a kedélyeket:

Osztozunk a munkások gondjaiban. 

Pena korábban a kormány azt hangoztatta, hogy 11 ezer állami alkalmazott elbocsátása ellenére a munkaerőpiac továbbra is egyensúlyban van.

A szakértők idén több mint 30 százalékosra teszik az argentin infláció mértékét, de az ottani statisztikai hivatal december óta semmilyen adatot nem szolgáltat a munkanélküliségről, a szegénységről és az inflációról, mivel tájékoztatása szerint átdolgozzák az adatok rögzítésének módszereit.

Jövő héten a szövetségre lépett argentin ellenzéki pártok az így létrejövő parlamenti többségüket kihasználva olyan törvényjavaslatot terveznek keresztülvinni a parlamenten, amelynek értelmében elbocsátás esetén a munkavállaló 180 napig az eddigi kártérítés kétszeresét kapja. A kormány bejelentette, Macri megvétózza a tervezetet, ha azt a törvényhozás elfogadja. A szakszervezetek bejelentették, ebben az esetben általános sztrájkot hirdetnek meg.

(Borítókép: Juan Mabromata/AFP)

Rovatok