Index Vakbarát Hírportál

Gazdasági válság közben 30 százalékos béremelés Venezuelában

2016. május 1., vasárnap 08:12

Három számjegyű infláció sújtja Venezuelát, így szombaton harminc százalékkal megemelték a minimálbért, írja az MTI. A legalacsonyabb kifizethető bér május elsejétől kezdődően havonta 15 051 bolivár, ami papíron nagyon jól hangzik, hiszen mintegy 400 ezer forintnak felel meg, de feketepiaci értékén számolva mindössze 3500 forintot ér. Az országban tomboló válságról ebben a cikkünkben foglaltuk össze a legfontosabb tudnivalókat.

Nicolás Maduro venezuelai elnök szombaton azt mondta, 2013 áprilisi megválasztása óta ez a tizenkettedik alkalom, hogy növelték a minimálbér értékét.  Az államfő bírálói úgy vélik, az elnök a lépéssel csupán a fellegekben járó inflációra adott választ. Henrique Capriles, az ellenzék vezetője Twitter-oldalán azt írta,

ennek az embernek az emelései a vicc kategóriába tartoznak. Az egekbe szökik az infláció.

A latin-amerikai országban évek óta egyre súlyosabb a helyzet. 2013 őszén még csak a tej- és vécépapírhiány borzolta a kedélyeket (utóbbi miatt egy mobiltelefonos applikációt is fejlesztettek, ami megmutatta, éppen melyik üzletben van még készleten), mára azonban a 30 millió lakosú ország élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzd, a boltok polcairól gyakorlatilag már minden eltűnt, leállt az ország utolsó, eddig kitartó sörgyára is, a parlamenti képviselők nem kapnak fizetést, a mindennapi életet az állandó áramkimaradások nehezítik.

Utóbbira válaszul  vasárnap fél órával előbbre állítják az órákat Venezuelában. Maduro közlése szerint így kevesebb mesterséges fény használatára kényszerülnek az emberek, de  energiaügyi szakértők szerint nem várható jelentős változás.  Az áramellátás azért akadozik, mert a súlyos szárazság miatt idén jelentősen csökkent a vízszint az ország áramellátásának kétharmadát biztosító, dél-venezuelai Guri erőmű tározójában.

Kormányzati tisztviselők az El Nino időjárási jelenséget okolják a történtekért. Az ellenzék ezzel szemben azt hangoztatja, hogy a problémát az elégtelen mértékű állami beruházások, a korrupció és az alacsony hatékonyság okozza, valamint az, hogy a szocialista kormány nem gondoskodott az alternatív energiaforrások fejlesztéséről.

(Borítókép: Juan Requesens a venezuelai ellenzék vezetője rohamrendőrök gyűrűjében egy kormányellenes tüntetésen. Reuters)

Rovatok