Index Vakbarát Hírportál

Erdőtűz tombol Kanadában, tízezreket menekítenek ki egy városból

2016. május 4., szerda 07:00

Elrendelték a kanadai hatóságok kedden az ország délnyugati részében fekvő Fort McMurray kiürítését, miután a város környékén erdőtűz ütött ki, amely a heves szél miatt gyorsan terjed is.

A tűz a 80 ezres város déli részét fenyegeti, ezért a hatóságok északi irányba evakuálták a lakosságot. A lángok a város szélét már elérték, a lakott területekre is jelentős mennyiségű hamu hullott. A déli körzetekben helyszíni jelentések szerint felütötte fejét a káosz is.

A kimenekítésről szóló rendelet kötelezi a helyieket arra, hogy elhagyják otthonukat, és a fenyegetett övezettől biztonságos távolságban (nagyjából 20 kilométerre) már létre is hoztak számukra ideiglenes menedékhelyeket.

A tűz oka a rekordkánikula lehet, a hőmérséklet kedden megközelítette a 30 Celsius-fokot.

A tűzoltók a hét legelején még sikeresen küzdöttek a lángokkal, de a helyzet kedd reggelre jelentősen súlyosbodott az erős szél miatt. A város hatóságai a szomszédos tartományoktól és a kanadai központi kormánytól is azonnali segítséget kértek a tűz megfékezésére és a menekülők elhelyezésére.

Személyi sérülésről mindazonáltal egyelőre nem érkeztek hírek, és a tűz a hatóságok közlése szerint nem fenyegeti a közeli olajmezőket sem. Kanadai illetékesek szerint ez az eddigi legnagyobb méretű kimenekítési művelet Alberta tartományban.

(MTI)

Rovatok