Index Vakbarát Hírportál

Oroszország három új hadosztályt hoz létre a NATO ellensúlyozására

2016. május 4., szerda 21:54

Oroszország két új hadosztályt hoz létre a nyugati, egyet pedig a déli katonai körzetében az év végiéig, hogy ellensúlyozza a NATO-nak a határai közelében végrehajtott haderőnövelését - erősítette meg Moszkvában Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Az orosz hadügyminiszter először januárban jelentette be, hogy három, egyenként nagyjából 10 ezer fős új orosz gépesített lövész hadosztály létesül az ország nyugati területein. Később kiderült, hogy nyugaton, a szmolenszki és a voronyezsi körzetben kettő fog közülük állomásozni, egy pedig délen, Rosztov-na-Donuban.

Az orosz haderőnöveléssel kapcsolatban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán azt mondta, hogy mindez egy évek óta megfigyelhető sémába illeszkedik. Oroszország 2000 óta reálértékben megháromszorozta védelmi kiadásait, egyre fejlettebb haditechnikát hozott létre, számos hadgyakorlatot hajtott végre, és egyre jelentősebb haderőnövelést vitt véghez – írja az MTI.

A NATO-főtitkár arról beszélt, hogy ezekre a lépésekre és a kelet-ukrajnai beavatkozásra a NATO-nak válaszolnia kellett; reagálnia kellett egy olyan Oroszország magatartására, amely egyre terjeszkedőbb, s amely egyre hajlamosabb katonai erőt bevetni, hogy a második világháború után először megváltoztassa az Európán belüli határokat – hangsúlyozta Stoltenberg. „Az, amit teszünk, védelmi jellegű, arányos, és teljes mértékben összhangban áll nemzetközi kötelezettségeinkkel... Azért tesszük, hogy nagyon világos jelét adjuk összetartásunknak, annak, hogy hitelt érdemlő védelmi és elrettentő erővel rendelkezünk” – fejtette ki a NATO főtitkára.

Az orosz hadügyminiszter ezzel szemben a közelmúlt fejlesztéseiről és további tervezett orosz hadgyakorlatokról, valamint arról beszélt, hogy a flotta 2025-ig hat darab Admiral Gorskov-osztályú új fregattot kap. 

„A Balti államok Oroszországgal szembeni félelme alaptalan” – mondta Alexandr Mihajlov, az orosz elnök alá rendelt Kül- és Biztonságpolitikai Tanács tagja a Szputnyik állami hírügynökségnek. Szerinte éppen a NATO újabb erőinek elhelyezése jelent veszélyt a lakosságra, mert ezután Oroszország nem békés területnek, hanem potenciális veszélyforrásnak fogja tekinteni a térséget „egy fegyveres konfliktus esetén”. Mihajlov szerint a NATO a hidegháborús kereteket próbálja visszaállítani, így igazolva fontosságát:

Úgy vélem, hogy ebben az esetben a NATO haláltusáját láthatjuk.

Rovatok