Index Vakbarát Hírportál

Legyűrt a dohánymaffia, lemondok

2016. május 6., péntek 18:28

Úgy érzi, kudarcot vallott a cigarettacsempészet elleni harcban, ezért kérte menesztését Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó. A politikus a honlapján jelentette be, hogy kérte a miniszterelnököt, kezdeményezze menesztését Petro Prosenko elnöknél. 

A kormányzó azzal indokolta döntését, hogy nem szeretne részese lenni olyan eseményeknek, mint amilyen 2015 nyarán Munkácson történtek. Tavaly júniusban három halálos áldozatot és több sérültet követelt az a fegyveres összetűzés, amely a Jobboldali Szektor nacionalista szervezet és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között robbant ki. Az incidens valószínűleg a csempészpiac felosztása miatt történhetett, ezért az állam leváltotta a kárpátaljai vámparancsnokság vezetőit.

Moszkal szerint a központi vezetés nem segít a feketekereskedelem felszámolásában Kárpátaljáni. Megfigyelők szerint ez a Kijevet célzó bírálat és az, hogy a kormányzó leváltását nem közvetlenül az államfőtől kérte, ellenszegülésként értelmezhető a múlt hónapban hivatalba lépett új kormányzattal szemben.

A miniszterelnök a Facebookon válaszolta meg a kormányzónak, hogy nem kezdeményezi a menesztését. Azt írta, hogy az állam minden csempészet elleni fellépést támogat, és ígértet tett a Kijevet kritizáló politikus vádjainak kivizsgálására.

A kárpátaljai kormányzó erre azt válaszolta, hogy jó, akkor május 7-től szabadságon van, és addig nem tér vissza hivatalába, amíg nem menesztik Volodimir Kolesznyikovot a megyei vámszolgálat vezetőjét, aki Moszkal szerint több korrupciós ügyben érintett. Emellett felszólítja a központi vezetést, hogy hagyjon fel azzal, „hogy Kárpátalját politikai üzletek és kísérletek gyakorlótereként használja”.

Hennagyij Moszkal a munkácsi lövöldözés óta Kárpátalja kormányzója, ezt a posztot már másodszor tölti be.

Rovatok