Index Vakbarát Hírportál

Erzsébet királynőnek megvan a véleménye a kínai pártvezetésről

2016. május 11., szerda 10:51

Egy nappal azután, hogy David Cameron egy kamerához túl közel osztotta ki a korrupt afgán és nigériai elitet,  a brit uralkodóról is nyilvánosságra került egy felvétel, ahol II. Erzsébet elmondja a véleményét a kínai vezetésről Lucy D'Orsi londoni rendőrfőkapitánynak. A BBC-n bemutatott felvétel alapján a királynő udvaronca úgy mutatja be D'Orsit, mint aki tavaly Hszi Csin-Ping kínai pártfőtitkár londoni látogatásának biztonsági felelőse volt, amire Erzsébet szokatlanul reagál:

Ó, balszerencse.

(szó szerint bad luck, aminek kevés köze van a szó szoros értelmében vett szerencséhez, inkább egyfajta sajnálkozás)

A királynőnek beszámolnak arról, hogy a kínaiak megpróbáltak diktálni D'Orsinak, de ő keményen állta a sarat. A rendőrtiszt ehhez hozzáteszi, hogy 

meglehetősen idegeket próbáló időszak volt

és volt egy pontja a tárgyalásoknak, amikor a kínai tárgyalóküldöttség otthagyta őt és "Barbarát" (Barbara Woodward pekingi nagykövetet) a külügyminisztériumban, és az egész látogatást majdnem le kellett fújni. A királynő erre úgy reagál, hogy 

Elképesztő!

és hozzáteszi

Nagyon durván bántak a nagykövettel.

Arra nem térnek ki a beszégetés során, mi miatt viselkedett így a kínai delegáció, de a brit sajtó korabeli értesülései szerint azt sérelmezték, hogy a brit hatóságok engedélyezték emberi jogi csoportok tüntetéseit Hszi Csin-ping látogatásának idejére.

Egy másik ok az lehet, hogy a kínai politikai és gazdasági elitet annyira átjárja a hímsovinizmus, hogy sokszor nehezen tudják azt kezelni, ha egyenrangú női tárgyalópartnerekkel kerülnek szembe - hát még ha kettővel is.

Erzsébet egyik markáns véleménye legutóbb akkor került nyilvánosságra, amikor David Cameron - a protokolláris előírásokat megszegve - Michael Bloomberg volt New York-i polgármesternek elfecsegte, hogy amikor közölte a királynővel a skót függetlenségről szóló népszavazás eredményét, az uralkodó "szinte dorombolt örömében" a telefonban. 

Rovatok